Tradiții și superstiții de Dragobete, Ziua iubirii la români
Ziua iubirii" la români marchează şi începutul primăverii. În jurul sărbătorii de Dragobete s-au ţesut, de-a lungul timpului, nenumărate legende, obiceiuri şi superstiţii Se spune că dacă nu plouă sau ninge, vor urma multe zile însorite şi calde.
Ziua iubirii" la români marchează şi începutul primăverii. În jurul sărbătorii de Dragobete s-au ţesut, de-a lungul timpului, nenumărate legende, obiceiuri şi superstiţii Se spune că dacă nu plouă sau ninge, vor urma multe zile însorite şi calde. Zeul peţitor preluat de la daci e considerat şi acum ocrotitorul îndrăgostiţilor. Cei care îl sărbătoresc, spun bătrânii, vor fi feriţi de boli. Şi-n plus, vor iubi tot anul. La sate tinerii îmbracă haine populare, încing hore iar fetele sunt sărutate cu foc. Pentru iubiţii lor, ele culeg flori de primăvară şi fac descântece de dragoste.
Un cuplu din Botoşani sărbătoreşte de Ziua Iubirii 40 de ani de căsnicie. Sunt doi meşteşugari de succes, care au învăţat cum poate fi construită o relaţie care să dureze o viaţă.
Găsim însă şi acum mulţi tineri care ţin la tradiţie. Sâmbătă seară, în Braşov, s-au îmbărcat în costume populare şi au dansat pe cântece româneşti.
Legenda spune că Dragobete era fiul Dochiei, zeul dragostei şi al bunei dispoziţii. În lumea satului românesc, în secolul trecut, existau tradiţii mai mult în sudul Moldovei. Fetele se întorceau în sat alergând, urmărite de câte un băiat. Dacă acesta era iute de picior şi o ajungea, fata îl săruta în văzul tuturor. Iar sărutul semnifica logodna.
Cu toate acestea, despre sărbătoarea românească nu au auzit mulţi străini care ne viziteată ţara.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰