Antena Meniu Search
x

Comuna Şinteu din Bihor, pământ românesc cu tradiții slovace

 Este primăvară, iar pe noi ne apucă dorul.de ducă. Aşa că ne-am propus astăzi să face o călătorie în Bihor. Ghidaţi de o hartă, am admirat peisaje superbe şi, din vorbă în vorbă cu localnicii, am ajuns într-o zonă cu tradiţii din Slovenia.

de Redactia Observator

la 10.03.2019, 11:55

Vezi și

Este primăvară, iar pe noi ne apucă dorul de ducă. Aşa că ne-am propus astăzi să face o călătorie în Bihor. Ghidaţi de o hartă, am admirat peisaje superbe şi, din vorbă în vorbă cu localnicii, am ajuns într-o zonă cu tradiţii din Slovenia. Aici, există o comunitate de slovaci, care încă mai păstrează vechile obiceiuri. Iar preparatele lor din cartofi, vă garantăm, sunt absolut delicioase.

Comuna Şinteu, aşezată tocmai în vârf de munte. Un petec de pământ, înconjurat de păduri, şi.o mână de oameni.

Primii au venit bărbaţii. Munceau în pădure. Tăiau lemne, care ajungeau tocmai în Budapesta. Sau erau folosite de fabricile de sticlă din zonă. Acum, comunitatea adună peste 1.000 de oameni. Iar îndeletnicirile s-au mai schimbat.

Sătenii din Şinteu cultivă în special cartofi. Este lesne de înţeles, aşadar, că tocmai această legumă stă la baza preparatelor din zonă.

Din cartofi se fac şi clătite sau plăcinte, bine rumenite şi la fel de gustoase.

Reţetele sunt moştenite din străbuni. Parfum de demult au şi straiele populare.

Costumele femeilor sunt compuse din cămaşă, rochie şi neapărat un şorţ. Cele în vârstă poartă pe cap şi un batic, care musai trebuie să fie apretat. La bărbaţi, portul este mai simplu, însă ceea ce îi diferenţiază este pana de la pălărie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Comuna Şinteu din Bihor, pământ românesc cu tradiții slovace