Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Observator Special: 1 Mai, inca un prilej de stat la cozi

Romanul e un om cum nu e altul pe lumea asta. Diferentele dintre noi si alte popoare ies in evidenta mai ales in zi de sarbatoare. Iar astazi este 1 Mai, care, potrivit unei traditii de decenii, trebuie sarbatorit cu mici, bere, gratar si, mai ales, cozi.

de Redactia Observator

la 01.05.2013 , 20:27

Cozile incep inca din clipa in care decidem sa ne facem aprovizionarea. De regula, in ultimul moment. Unii cred ca doar asa vor pune mana pe marfa proaspata si pe ceva reduceri. Altii sunt convinsi ca numai lor le trece prin cap sa-si faca aprovizionarea cand mai e putin si se inchid magazinele. Ca nu este asa, descopera destul de repede.

1 Mai, ziua muncii. La romani e ziua muncilor de Sisif. Nu ca s-ar speti vreunul prea tare azi, dar muncile noastre cele de toate zilele au de-a face cu un vechi prieten de-ai romanului. Coada.

Cu alte cuvinte, coada-i sora cu romanul, desi cei mai multi dintre noi detestam sa stam la rand. Destul au facut-o parintii si bunicii pe nostri pe vremea comunismului. Epoca de Aur s-a dus, dar obiceiurile ne-au ramas adanc intiparite in memoria colectiva. Atunci, lumea spunea ca are bani si nu are sa cumpere. Astazi, nu prea sunt bani, dar de-un mic si-o bere se gasesc mereu. Mai ales daca e 1 Mai.

Vezi și

Trei caserole de mici in brate, una de carnati, trei fripturi in cosul de cumparaturi si ochii dupa alte promotii. Intr-un hypermarket din Oradea, angajatii nu contenau sa umple rafturile si galantarele. Romanii cumparau intr-o frenezie care poate insemna un sigur lucur. Vin sarbatorile si se stie ca la noi, cumparaturile se fac doar pe ultima suta de metri. Sa fie carnea mai proaspata.

Cu micul nu e de glumit. Cel putin nu de 1 Mai. Si ca sa fie siguri ca totul iese ca la carte, doar in acest hypermarket, 30 tone de mici s-au vandut in doar cateva zile. Da, ati auzit bine, 30 de tone.

Cine n-a avut unde, cu ce sau mai ales cum sa faca un gratar de 1 Mai, asa cum cere datina romaneasca, s-a reorientat. La Arad, de exemplu, la putere n-a fost micul, ci o alta perla culinara autohtona. Fasolea cu ciolan. Si aici, pe langa statul la coada, romanii si-au testat reflexele. Doar nu e la-ndemana oricui sa care cate trei portii deodata.

O plimbare pe lac te-ar feri si ea de dogoare. Asta daca rezisti in picioare pana ajungi la bordul ambarcatiunilor. In Bucuresti s-a stat la coada si cate o ora pentru o plimbare de un sfert de ora.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Observator Special: 1 Mai, inca un prilej de stat la cozi