Antena Meniu Search
x

Tragediile de la mare ar putea fi evitate! Recomandările salvamarilor pot salva vieţile turiştilor. Ce să faci în caz de înec

Tragediile în largul mării ar putea fi evitate, spun specialiştii, dacă turiştii ar fi precauţi şi ar respecta indicaţiile salvamarilor! Atât cât aceştia sunt pe plajă, pentru că salvatorii au un program fix de lucru.

Vezi și

Tragediile în largul mării ar putea fi evitate, spun specialiştii, dacă turiştii ar fi precauţi şi ar respecta indicaţiile salvamarilor! Atât cât aceştia sunt pe plajă, pentru că salvatorii au un program fix de lucru.

După câteva zile cu furtuni puternice, curenţii în larg sunt extrem de periculoşi. Chiar şi cei mai buni înotători s-ar putea îneca în marea aparent lină. Este foarte important ca oamenii să ţină cont de sfaturile salvamarilor şi să îşi aleagă cu atenţie locurile în care fac baie.

ALIN LUPU, salvamar şef sector MAMAIA SUD:

Cel mai sigur loc pentru turişti să facă plajă este zona unde este protejată atât de diguri, de stabilopozi, unde sunt balizele puse de salvamari şi unde sunt şi posturi de salvamari.

Turiştii ştiu că Mamaia, de exemplu, este o staţiune sigură.

ALEXANDRA GHETEA, Observator:

Zona de intrare în staţiunea Mamaia este considerat una sigură, pentru că pătrunderea în apă se face lin iar întreaga arie e protejată de stabilopozi. Salvamarii nu recomandă turiştilor să treacă de geamandură pentru că acolo este o zonă dedicată strict ambarcaţiunilor cu motor.

În situaţiile limită, neprevăzute, sunt reguli stricte pentru evitarea unei nenorociri. Cea mai importantă este stăpânirea de sine.

ALIN LUPU, salvamar şef sector MAMAIA SUD:

În primul rând trebuie să fii cât mai calm. Te duci la cel mai apropiat punct de salvamar, un foişor, puteţi să faceţi cu mâna, ridicând doar mâinile sus. Poate să strige ajutor, dar să fie cât mai calm. Celor care ştiu să înoate le recomand să facă pluta pe spate, să dea uşor din braţe.

Sunt şi turişti curajoşi, însă. Deşi nu ştiu să înoate, pentru ei marea pare să nu aibă niciun secret. Nimic mai greşit!

ALIN LUPU, salvamar şef sector MAMAIA SUD:

Persoanelor care nu ştiu să înoate nu le recomandăm să ajungă în dreptul geamandurii. Le recomandăm să stea în apă până la brâu, să simtă nisipul sub picioare.

Din păcate, salvamarii nu sunt non stop îngerii păzitori ai turiştilor. Au un program fix. Înainte sau după tura lor, orice nenorocire se poate întâmpla.

MARIAN CHIRILĂ, salvamar:

Ne prezentam la 07:45, scoatem materialele la apă, la 8:30 începem munca pe plajă şi terminăm la 19:30 am fi avut nevoie de mai mult personal, dar nu sunt oameni dispuşi să lucreze.

Cei vizaţi de pericole sunt copiii sau persoanele cu probleme de sănătate.

IONUŢ STANCIU, coordonator prim ajutor

Turiştii cu risc sunt persoanele în vârstă şi copiii. Sunt extremele de vârstă. Le recomandăm să se retragă de pe plajă la 11 şi să se întoarcă la 16. Le recomandăm să se hidrateze bine. Să nu consume alcool, să evite să facă băi în apa mării când nu e suficient de caldă şi poate să apară şoc termic.

Precauţia este cea mai bună salvare ca un concediu să se termine cu bine.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tragediile de la mare ar putea fi evitate! Recomandările salvamarilor pot salva vieţile turiştilor. Ce să faci în caz de înec