Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Transhumanta, obicei inca pastrat

In satele rasfirate de la munte, romanii pastreaza cu sfintenie fiecare traditie. In prima sambata dupa Paste, spre exemplu, ciobanii merg cu animalele pe munte si stau acolo pana da prima ninsoare.

de Redactia Observator

la 12.05.2013 , 10:23

Fenomenul poarta denumirea veche de transhumanta, dar oamenii au invatat sa se adapteze si la nou. Unii nu se mai chinuiesc sa urce la pas, ci inchiriaza masini de teren care sa ii duca pana la stana, cu tot cu oi, capre si vaci.

Pentru barbati urmeaza doua anotimpuri de munca si de stat departe de casa. Isi fac constiinciosi bagajele, le urca in masini si pleaca la drum. Nu inainte, insa, de a-si saruta nevestele obisnuite deja cu gandul ca trebuie sa aiba grija singure de gospodarie.  Nu au incotro. E singura sursa de venit pe care o au in sat.

Ciobanii din Suceava merg pe culmile Carpatilor. Acolo, pe creasta muntilor, din locul de unde abia se mai pot vedea in zare Raraul si Ceahlaul, ciobanii au grija de mioare pana cade prima ninsoare. Muncesc de la primele ore ale diminetii pana seara tarziu.

Vezi și

Aceeasi activitate se pastreaza din generatie in generatie si printre localnicii mai multor comune din Maramures. Acestia duc oile pe munte, acolo unde le mulg zilnic, fac urda, cas si branza. Toate produsele sunt vandute, apoi.

Doi ciobani din Brasov, insa, s-au gandit sa iasa din tipare si sa plece cu oile tocmai in Polonia. Si-au propus sa parcurga 1.400 de kilometri in zece zile, pe acelasi traseu pe care spun ca il faceau stramosii lor in urma cu sute de ani.

Baciul George si fratele lui au mostenit traditia cresterii oilor de la parintii si bunicii lor. Si cum parintii lor au vrut ca ei sa fie oameni invatati, i-au trimis la facultate. Unul a devenit medic veterinar, iar celalalt economist. S-au intors, totusi, la prima lor iubire, cresterea oilor. Si vor pleca in aventura vietii impreuna cu alti doi baci din Romania, doi din Ucraina si alti doi din Polonia. Proiectul este unul unic in Europa si poate chiar in lume, iar emotiile sunt mari.

Costurile sunt acoperite, integral, de ciobani polonezi, iar traseul va curpinde cinci tari: Romania, Ucraina, Slovacia, Cehia si Polonia. In total, in proiect sunt implicate 600 de oi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Ştiri sociale » Transhumanta, obicei inca pastrat