Turismul îşi revine cu greu în zona Bran
Avem o ţară frumoasă, dar turismul ne moare încet şi sigur. Un strigăt de ajutor vine din Bran. Locul plin de istorie şi legende care au fascinat întreaga lume este acum pustiu. Puţin se mai încumetă să-l viziteze, iar de străni nici nu poate fi vorba. Localnicii care trăiesc exclusiv din turism se tem că nu vor mai avea ce să pună pe masă.
- În zonă nu au fost turişti mai bine de 2 luni.
- Castelul Bran s-a redeschis în urmă cu două zile.
Mai bine de două luni, în Bran nu a mai ajuns niciun turist. Pe strada pe care odată se formau cozi kilometrice, abia au trecut câteva maşini. Iar în staţii, taximetriştii au aşteptat în zadar clienţi.
O primă raza de speranţă a apărut abia acum două zile. Deschiderea Castelului Bran a însemnat pentru această zonă începerea sezonului estival. Este ceva ce, cu siguranţă, cei mai mulţi localnici au aşteptat cu nerăbdare să se întâmple pentru că în ultimele două luni de zile acest loc a fost pustiu.
Odată cu porţile castelului, s-au deschis şi micile afaceri din jur. Iar acest prim weekend fără restricţii a fost ca o gură de oxigen pentru oamenii din zonă care trăiesc exclusiv din turism.
Acum, localnicii au o singură misiune. Să atragă tot mai mulţi turişti. Români şi străini. În lipsa unei strategii clare de promovare, fiecare face ce poate. Mulţi mizează pe preparatele tradiţionale.
Virusul a reuşit să pună la pământ întreaga economie a lumii. Contribuţia totală a turismului la produsul intern brut al României este de nici 3 procente.
Comuna din Transilvania, vestită în toată lumea datorită legendelor, mai are acum puţin peste o mie de locuitori. Iar România are o singură şansă să-şi reclădeacă turismul îngropat de pandemie. Ori profităm de ea, ori riscăm să pierdem tot.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰