Antena Meniu Search
x

Covid la munte şi la mare. Turismul, printre cauzele principale de răspândire a coronavirusului

Zonele turistice sunt noile focare de coronavirus. O confirmă ministrul Sănătăţii care spune că în ultimele săptămâni, cele mai multe cazuri confirmate la nivelul mai multor judeţe au fost din rândul celor reveniţi din vacanţă.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 09.08.2020, 22:22

Vezi și
  • Zonele turistice sunt noile focare de coronavirus
  • În Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, transportul navetiştilor este cauza principală a răspândirii virusului

Un grup format din aproximativ 40 de adolescenţi cu vârste de 17 şi 18 ani a ajuns la mare luni, pe 3 august. La câteva ore după ce s-au cazat, un băiat a şi plecat. Unchiul a venit să-l ia după ce părinţii lui fuseseră diagnosticaţi cu COVID-19. Grav e că aceştia i-au permis copilului să plece în vacanţă, deşi ştiau că sunt suspecţi. 

Ciprian Duca, director complex Costineşti: Am fost informat a doua zi că acel copil nu a stat la noi în complex şi că a plecat şi că mama sau cineva din familie ar fi suspect de COVID.

DSP Constanţa susţine însă că băiatul ar fi dormit o noapte acolo. Adolescentul a început să se simtă rău câteva zile mai târziu. A fost testat, iar rezultatul a ieşit pozitiv. Toţi ceilalţi tineri din grup au fost duşi acasă, în Dâmboviţa, cu acelaşi autocar cu care au venit. Ei nu au simptome, dar trebuie să stea izolaţi. 

DSP Constanţa spune că nu au găsit probleme nu e la cazare, deci copilul a venit infectat de acasă. 

Cristina Şchipor, director DSP Constanța: Am trimis inspecţia, am identificat locaţia, grupul. Pensiunea era foarte bine organizată, cu circuite, cu triaj.

Femeie: Sunt cu copilul şi ar fi trebuit să îmi fie teamă, dar sunt conştientă că domnul a luat măsurile necesare.

Copil: M-am speriat puţin că sunt aici cazat şi am auzit, dar e ok.

ReporterVă continuaţi vacanţa?

CopilDa

Reporter: Ți-e frică? Ți se pare litoralul un focar?

CopilNu, lumea e foarte relaxată.

Reporter: Și tu?

CopilLa fel.

Nu este primul caz de acest fel din Constanţa. În urmă cu doar câteva zile, poliţiştii au deschis un dosar penal în cazul unei tinere din Vaslui care a plecat pe litoral, împreună cu un grup de prieteni, fără să mai aştepte rezultatele testului COVID-19. Ulterior, a fost confirmată cu noul virus.

Alţi 30 de copii din Gorj au plecat cu un autocar la banchet în Braşov şi au ajuns în izolare la domiciliu după ce un adolescent din grup a fost testat pozitiv.

Şi tot în Gorj, se face o anchetă epidemiologică după ce un alt copil a fost diagnosticat cu COVID-19, imediat după ce s-a întors de la mare. Făcea parte dintr-un grup de aproape 50 de copii.

Nelu Tătaru: Vedeţi şi dvs. ce se petrecere pe litoral. Litoraul este o zonă unde populaţia vine, îşi petrece o săptămână, infectează, se reîntoarce în judeţele de baştină şi acolo putem vedea creşterea!

Este preţul pe care îl plătim pentru relaxarea din vacanţă. 

Andreea Moldovan, medic infecţionist: În concediu, toată lumea lasă garda jos. Are senzaţia că este păzită şi ferită. În concedii se stă la mese, la terase, unde automat conduce la scoaterea măştii.

Pe lângă turism, în Argeş, Prahova şi Dâmboviţa, transportul navetiştilor este cauza principală a răspândirii virusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Covid la munte şi la mare. Turismul, printre cauzele principale de răspândire a coronavirusului