Antena Meniu Search
x

Un AN DE LA COLECTIV. O supravieţuitoare a tragediei de la Colectiv OFERĂ o impresionantă lecţie de viaţă: Credea că a pierdut TOTUL, dar acum este “îmblânzitoare de roboţi”

Un AN DE LA COLECTIV. Peste câteva zile se împlineşte un an de la incendiul provocat de artificiile care făceau parte din spectacolul susţinut în acea noapte de trupa rock “Goodbye to Gravity” în clubul Colectiv. În total, 64 de tineri au murit de atunci şi peste 160 au suferit răni grave.

Un AN DE LA COLECTIV. Peste câteva zile se împlineşte un an de la incendiul provocat de artificiile care făceau parte din spectacolul susţinut în acea noapte de trupa rock “Goodbye to Gravity” în clubul Colectiv. În total, 64 de tineri au murit de atunci şi peste 160 au suferit răni grave.

Un AN DE LA COLECTIV. Unul dintre supravieţuitori este Mariana Oprea sau Tedy Ursuleanu, cum este mai cunoscută, care, deşi a suferit arsuri de gradul II şi III şi şi-a pierdut toate degetele de la mâna stângă, azi este o persoană activă care luptă să schimbe ceva în România.

Un AN DE LA COLECTIV. Tedy poartă de puţin timp o proteză bionică, motiv pentru care a fost numită “îmblânzitoare de roboţi”. Proteza are doi senzori în lateralul palmei şi doi în mijloc. Senzorii preiau mişcarea muşchiului şi pot închide sau deschide palma.

Un AN DE LA COLECTIV. “Pentru mişcările individuale ale degetelor trebuie să folosesc un soft care are setări prestabilite. Mi s-a spus să o folosesc treptat, din ce în ce mai mult şi o dată la jumătate de oră trebuie să îmi scot mâna din proteză, pentru că transpiră şi afectează senzorii. Va trebui, probabil, să facă nişte găuri în palma protezei, pentru a respira pielea”, a declarat Tedy pentru Adevarul.

Un AN DE LA COLECTIV. Deşi a suferit răni grave, Tedy Ursuleanu nu se lasă bătută. Va trebui să se opereze şi la cealaltă mână, deoarece a avut fractură de os şi un deget i-a fost lipit de prima falangă, având o poziţie care o incomodează. Plus că mai are de suferit şi un implant de păr.

Un AN DE LA COLECTIV. Pentru un supravieţuitor care asistă la un asemenea carnagiu, şocul este mult prea mare. La aproape un an de la tragedia de la Colectiv, Tedy face terapie in continuare. A fost şi la terapie de grup, şi individuală. La terapia de grup au venit şi părinţi, şi supravieţuitori. A luat şi pastille pentru că avea atacuri de panică şi coşmaruri.

Un AN DE LA COLECTIV. “Cred că am fost la şapte sau opt specialişti, un psihiatru şi restul psihologi, pentru că fiecare are alt mod de abordare şi am încercat să îl găsesc pe cel cu care mă înţeleg cel mai bine”, a mărturisit Tedy.

Viaţa după Colectiv – “Mă gândeam că o să stea cumva tot timpul în spate şi o să-mi dea tot timpul să mănânc cu lingura”

Un AN DE LA COLECTIV. Pentru Tedy, a fost CUMPLIT să se gândească la viitor, din moment ce a trăit coşmarul vieţii sale. Mai ales, gândul că părinţii vor trebui să aibă grijă de ea o înspăimânta: “Mă gândeam că o să stea cumva tot timpul în spate şi o să-mi dea tot timpul să mănânc cu lingura, că o să mă îmbrace, că o să mă dezbrace toată viaţa şi mă speria gândul ăsta. Mă gândeam că nu o să pot lucra, că nu o să pot face nimic”.

Amintiri din noaptea fatidică

Un AN DE LA COLECTIV. “Mi-am prins piciorul în ceva. Nu ştiu în ce mi-am prins piciorul, erau nişte chestii aruncate, căzute, nu ştiu, lângă intrare, dar mi l-am prins atât de tare încât nu am reuşit să mi-l eliberez oricât am încercat să mi-l smulg de acolo. Chiar şi în momentul în care au venit să mă scoată s-au chinuit foarte mult. Am zis că ies fără picior. Am zis «scoate-ţi-mă oricum de aici».

Un AN DE LA COLECTIV. Mi-am acoperit instinctiv faţa. Nu ştiam ce să fac. Au fost persoane, am auzit ulterior, care au strigat să ne ţinem respiraţia, să ne lăsăm jos, dar au trecut pe lângă mine toate, a fost un moment de panică, nu ştiu. M-am gândit că nu mai ies de acolo. În momentul în care am văzut că vine flacăra şi mi-am acoperit faţa cu mâinile, am simţit efectiv cum sunt înconjurată de un val de căldură. Îmi auzeam părul sfârâind. Atunci mi-am zis că asta a fost tot, That is it! Eram ferm convinsă că nu voi ieşi de acolo...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Un AN DE LA COLECTIV. O supravieţuitoare a tragediei de la Colectiv OFERĂ o impresionantă lecţie de viaţă: Credea că a pierdut TOTUL, dar acum este “îmblânzitoare de roboţi”