Antena Meniu Search
x

Video Un bărbat din Iaşi a fost muşcat de viperă şi a intrat în şoc anafilactic. Sfaturile specialiştilor pentru a evita astfel de situaţii

Atenţie mare dacă alegeţi să faceţi drumeţii prin pădure sau prin poienile cu iarbă mare. Este perioada în care în astfel de locuri pot fi şerpi veninoşi. Un bărbat a fost la un pas de moarte tocmai pentru că a fost muşcat de o viperă, pe care încercase să o mute.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 25.05.2021, 20:01

Vezi și

Bărbatul a văzut şarpele chiar prin apropierea casei, într-o localitate din Iaşi. A încercat să-l prindă şi să-l dea deoparte. 

Mihaela, soția bărbatului: l-a muscat un șarpe, coboram de la deal din vie la podeț a trecut un șarpe pe strada și el a vrut să îl prindă și să ii dea drumul. Cum era incolotacit așa, l-a prins de mijloc și l-a muscat de aici. 

La scurt timp, bărbatului i s-a făcut rău și a intrat în șoc anafilactic. Un echipaj SMURD i-a acordat primul ajutor şi l-a dus la spital, unde a primit şi serul antiviperin.

Cum ne ferim de vipere

Clara Mihociu, reporter Observator: Bărbatul a fost mușcat de un șarpe care a ieșit chiar din aceasta zona. De altfel, astfel de zone neîngrijite pot fi habitatul perfect pentru vipere..Tocmai de aceea specialiștii spun că o igienizare corespunzătoare a vegetației de pe marginea drumurilor este un mod ideal de a preveni apariția unor astfel de cazuri.

De altfel, în zonele unde ar putea fi vipere, oamenii trebuie să păstreze distanţa, să poarte bocanci înalți şi pantaloni lungi şi groşi.

Alexandru Strugariu, cercetător Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași: Orice şarpe, dacă îl lăsăm în pace, dacă nu călcăm pe el, dăcă nu îl prindem, ne va lăsa în pace. Niciun şarpe nu atacă niciodată. Nu există aşa ceva ca un şarpe să fie ofensiv.

Ce faci dacă te muşcă un şarpe?

Foarte important de ştiut este faptul că, în cazul unei muşcături de şarpe veninos, NU trebuie tăiată rana şi scos veninul. 

Prof. Dr. Diana Cimpoeșu, medic spitalul "Sf. Spiridon": Primul gest e spălarea zonei cu apă şi săpun, cu dezinfectant. Să sune la 112 în primele minute şi să ajungă la spital în prima oră, atunci când, cel mai probabil, apar şi simptomele anafilaxiei.

În fiecare an, începând cu luna mai și până în septembrie, apar astfel de cazuri. Viperele sunt prezente nu doar la munte, ci şi în județe precum Iași, Vaslui, Botoșani și Galați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Un bărbat din Iaşi a fost muşcat de viperă şi a intrat în şoc anafilactic. Sfaturile specialiştilor pentru a evita astfel de situaţii