Antena Meniu Search
x

Un castel plin de istorie, renovat în Țara Hațegului

Castelul din Săcel a aparţinut celebrei familii nobiliare Nopcia. De numele nobililor, menţionaţi de istorici din secolul al 14-lea, ar fi legate introducerea în zonă agriculturii moderne, primele descoperiri ale dinozaurilor pitici din Tara Haţegului, dar şi legenda nobilului haiduc "Faţă Neagră".

de Redactia Observator

la 25.05.2020, 15:22

Vezi și
  • Proiectul de reabilitare are o valoare de peste 9 milioane de lei.
  • Ar trebui să se încheie în aprilie 2021.

Daniel Iancu, cercetător stiintific Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane Deva: Familia Nobcea a avut un rol determinant nu numai in istoria comitatului Hunedoarei ci in intreaga Transilvanie.

Castelul a fost construit în secolul 19, iar după moartea moştenitorilor Nopcea, în perioada comunistă, a fost folosit ca şcoală. La Revoluţie a rămas pustiu şi s-a degradat. Abia după trei decenii autorităţile au reuşit să găsească fonduri pentru renovarea lui.

Daniel Iancu, cercetător stiintific Muzeul Civilizaţiei Dacice si Romane Deva: Familia Nobcea a avut mule posesiuni in Hunedoara.

Costel Avram, administrator public judeţ: Pe langa Muntii Retezat, geoparcul dinozaurului din Tara Hategului, dupa terminarea acestui castel vom putea vorbi despre un alt punct important dpdv turistic din Tara Hategului.

Fondurile pentru reabilitarea monumentului au fost accesate printr-un proiect european. În final, nu doar exteriorul, ci şi interiorul castelului ar trebui să fie o replică fidelă a ceea ce a fost cândva.

Proiectul de reabilitare are o valoare de peste 9 milioane de lei şi ar trebui să se încheie în aprilie 2021. Cu toate acestea, autorităţile şi constructorii spun că primii oaspeţi ar putea fi primiţi încă de la finalul acestui an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Un castel plin de istorie, renovat în Țara Hațegului