Antena Meniu Search
x

Video Un cofetar din Ploieşti a descoperit secretul care îi aduce clienţi pe bandă rulantă. Alex a moştenit pasiunea de la mama lui. "Acum învăţăm noi de la el"

Atmosfera de sărbătoare şi-a intrat deja în drepturi. Şi cum nu există Crăciun fără cozonac pe masă, meşterii cofetari lucrează la foc continuu. Şi aroma copilăriei a început să-şi facă simţită prezenţa în casele gospodinelor. Cu un gust inconfundabil, în diferite forme pictate manual, turta dulce completează perfect tabloul de sărbători. 

de Redactia Observator

la 16.12.2023, 10:53

Vezi și

Într-un laborator de prăjituri din Ploieşti l-am întâlnit pe Alex. Un tânăr cofertar care şi-a petrecut copilăria printre sutele de prăjituri, pregătite cu iscusinţă de familia sa. A moştenit această pasiune de la mamă, iar acum este cel care duce tradiţia mai departe. 

Alex State, cofetar: Cozonacul cu maia e mai special, deoarece faţă de cel tradiţional, agentul de creştere, în loc de drojdie de bere, ceea ce se foloseşte, noi folosim maiaua naturală. Deja avem doi ani de experienţă cu maiaua naturală. Am primit-o de la un bun prieten. El o are de 25 de ani de la un maestru italian.

O dată ce a aflat secretul, Alex nu a mai stat pe gânduri şi a început să pună în aplicare, rețeta care i-a fascinat pe clienţi. 

Ana State, administrator cofetărie: A învăţat şi s-a perfecţionat mai mult decât ne aşteptam noi. Acum învăţăm noi de la el. Făina este principalul ingredient, aici celelalte, inclusiv, dăruirea de sine cu care se lucrează şi se finalizează produsul. 

Reţeta secretă a crescut şi numărul de livrări

Din acest laborator din Ploieşti, pleacă în această perioadă mii de cozonaci. Atât către cofetariile proprii, cât şi către ceilalţi clienţi. Conducerea a fost nevoită să prelungească programul de lucru pentru a face faţă cererilor. 

Ana State, administrator cofetărie: Lucrăm la foc continuu ca să ne onorăm comenzile. Să fim în grafic cu termenele de predare. 

Gelu Juganaru, cofetar: Este foarte aglomerat. Avem o perioadă cu multă muncă. Avem comenzi multe şi necesită mult timp.

Preţul unui cozonac tradiţional porneşte de la 70 de lei şi poate ajunge până la 100 de lei. Într-un alt colţ de ţară, în Arad, o tânără gospodină, de origine slovacă, le face mare concurenţă cozonacilor. Din mâinile ei, ies celebrele figurine de turtă dulce, al căror gust este inconfundabil. 

Zdrenka Drienovski: Un pic de talent trebuie să îl ai. Să-ţi placă să pictezi. Să-ţi placă migaleala. Să ai răbdare.

Un talent pe care l-a moştenit de la bunici, dar care astăzi aduce zâmbete pe chipurile copiilor. 

Dana: Copiii le adoră. Sunt înnebuniți după ele. 

Marinka: Este foarte apreciată datorită aromei, modelelor făcute brăduleţ, căsuţe specifice iernii. Bucuria copiilor de a modela, de a orna turta dulce. 

Turta dulce are şi un secret aparte. Spre deosebire de alte dulciuri tradiţionale, aceasta poate să reziste şi un an de zile în casele noastre. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Un cofetar din Ploieşti a descoperit secretul care îi aduce clienţi pe bandă rulantă. Alex a moştenit pasiunea de la mama lui. "Acum învăţăm noi de la el"