Un elev supradodat protesteaza pentru ca vrea teme mai multe si mai grele
Un elev vrea mai multe teme pentru acasa. Mai multe si mai grele. Nu, nu este ciudat atat timp cat acest copil are 11 ani, dar are o minte de 14. Elevul este sustinut de tata in lupta cu profesorii.
De altfel, este singurul parinte care a protestat astazi in fata Ministerului Educatiei, cerand sa se aplice legea speciala pentru elevii supradotati.
Catalin are un coeficient de inteligenta de 144. Ecuatiile sau metoda falsei ipoteze sunt un fleac pentru el. Ii plac atat de mult problemele de matematica incat spera sa castige si bani din asta.
“Sa rezolv ipoteza lui Riemann si sa castig un milion de euro”, vorbeste Catalin despre visurile sale.
Mai intai, ar trebui sa rezolve insa, teoria haosului. Specialistii i-au recomandat cat mai multe exercitii de matematica cu grad mare de dificultate. Zis si facut pentru parinti, dar nu si pentru profesori. De doi ani, tatal se lupta pentru a-i da copilului mai mult, desi invata intr-o scoala din comuna Daia, judetul Giurgiu.
Ultimul lui gest este nemaiintalnit in Romania. A protestat in fata Ministerului Educatiei. Nu l-a bagat nimeni in seama. Ca sa fie primit in audienta, a trebuie sa dea mai multe telefoane. Dar domnul ministru al Educatiei era ocupat. Tatal a fost primit insa de subordonatii lui. I-au promis ca baiatul lui va primi teme mai grele si mai multe. I-au promis ca profesorii de la scoala din comuna Daia il vor trata la adevaratul lui IQ.
“Nu trebuie decat buna-vointa. Sa iei de pe internet sau culegeri sa-i dai copilului si sa-l intrebi a doua zi: ‘Ai rezolvat?’.”, spune tatal lui Catalin. Insa, la scoala, reactia a fost total opusa. De la diplomatie, la tipete.
“Unde-i legea speciala, domnule, ca se face separat in afara programului. Cine ne plateste pe noi? Ce a facut Ministerul pana acum?! Du-l, domnule, unde vrei tu, du-l peste hotare”, a spus directoarea unitatii de invatamant, filmata cu camera ascunsa.
Nu este singura scoala in care elevii talentati nu au valoare.
De curand au fost infiintate centre de excelenta in doar 3 judete. Insuficiente la nivelul tarii. Mai mult, pentru a ajunge intr-un astfel de centru, copiii trebuie descoperiti de profesori lor de la clasa, profesori care stiu sa-si faca meseria.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰