Apa îmbuteliată, la control! Un grup de deputați vor un nou test de laborator
Mai mulţi deputaţi vor să se asigure că apa de băut pe care o cumpărăm din magazine este bună pentru organism! Aşa că intenţionează să introducă un nou test de laborator, pe lângă cele două obligatorii.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Mai mulţi deputaţi vor să se asigure că apa de băut pe care o cumpărăm din magazine este bună pentru organism! Aşa că intenţionează să introducă un nou test de laborator, pe lângă cele două obligatorii.
Un angajat al unei firme care îmbuteliază apă recunoaşte deschis: nu e nici apă minerală necarbogazoasă, nici apă de izvor, ci apă de la robinet trecută prin câteva filtre.
SERGIU CORA, reporter OBSERVATOR
"Între apa de ploaie şi cea, de băut, de pe rafturile magazinelor nu există nicio diferenţă. De fapt, poate fi una. Cea de ploaie poate fi mult mai curată. Asta întrucât testele de laborator au arătat că apa îmbuteliată poate să aibă şi de 70 de ori mai mulţi microbi decât limita admisă."
Datele apar negru pe alb într-un raport al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, făcut la finalul anului trecut. Cu alte cuvinte, dacă într-un mililitru de apă, expus la o temperatură de 22 de grade, ar trebui să existe 100 de microorganisme, autorităţile au descoperit 7.000. Şi nu doar într-un singur sortiment, ci în 68 la sută din apa analizată.
O apă plină de germeni poate provoca toxinfecţii şi chiar hepatită. Ministerul Sănătăţii este autoritatea care ar rebui să testeze apele îmbuteliate. De cele mai multe ori se merge doar încredere, adică pe buletinele de analiză aduse de producători. Iar legea obligă fabricile de apă să efectueze două teste de laborator: unul înainte de îmbuteliere şi al doilea la 12 ore după.
Apa însă se poate modifica în timp. Acesta este şi motivul pentru care un grup de deputaţi propune o schimbare a legii privind calitatea apei. Mai exact, încă un control de laborator, după o anumită perioadă de expunere la raft. Sau, cu ceva vreme înainte să expire.
Propunerea legislativă a fost discutată în Comisia pentru Agricultură a Camerei deputaţilor, iar iniţiatorii ei trebuie acum să stabilească împreună cu Anpc, Ansvsa şi Ministerul Sănătăţii, cu cât timp înainte de expirare trebuie făcut al treilea test de laborator al apelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰