Un medic din Ialomiţa creşte rata vaccinării! Cu propria boală, îşi convine pacienţii să se imunizeze
Diagnosticată cu poliomielită la doar 1 an şi jumătate, îşi foloseşte propria boală pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze.
Diagnosticată cu poliomielită la doar 1 an şi jumătate, îşi foloseşte propria boală pentru a-i convinge pe oameni să se vaccineze. La 63 de ani, femeia, medic de familie în Ialomiţa, merge singură, pe jos, din casă în casă, deşi boala i-a lăsat urme adânci. Între timp, în alte localităţi oamenii încă refuză imunizarea, iar mulţi dintre copii nici măcar nu sunt trecuţi pe listele medicilor de familie.
În timp ce România se luptă cu epidemia şi o rată a vaccinării tot mică, Niculina Grigore a reuşit mai mult decât un sistem întreg. Nouă din zece pacienţi pe care îi are pe listă sunt imunizaţi. În Bărcăneşti, s-a confruntat de multe ori cu refuzuri, mai ales în ultimii ani. Are însă un argument care convinge mereu, şi anume propria boală.
Niculina Grigore, medic de familie:
Dau un exemplu de vaccin şi zic: "Mă ştiţi de o groază de ani..." cei care chiar nu vor, "uitaţi-vă la mine cum merg! Vreţi ca copiii voştri să ajungă aşa?
Niculina Grigore s-a născut în Bucureşti şi a fost una dintre victimele epidemiei de poliomielită din 1955. Nu era vaccin atunci, iar boala aproape a paralizat-o. Un motiv suficient pentru această femeie care are 7 copii şi 23 de nepoţi. Toţi cu vaccinurile la zi.
Chiar şi acum Niculina merge pe jos prin sat şi vorbeşte cu oamenii. N-are nevoie de directive de la minister.
La câţiva kilometri, în Condeeşti, situaţia este complet diferită. Medicii nici măcar nu ştiu că au copii aflaţi la vârsta imunizării.
Amalia Popescu, medic de familie în satul Condeeşti, Ialomiţa:
Aici e problema, că eu nu ştiu câţi copii sunt într-adevăr în sat, că mă întrebau şi de la primărie, şi de la DSP, n-am de unde să le ştiu evidenţa, pentru că mulţi sunt plecaţi în străinătate.
Iar când se întorc uită să treacă pe la medicul de familie. Primarul comunei consideră că rata vaccinării ar creşte cu o bună informare.
Daniel Popa, primarul comunei Bărcăneşti:
Aici este foarte greu, tot presa. Dar presa să informeze corect.
În timp ce ministerul se laudă cu o creştere a ratei vaccinării, epidemia de rujeolă este departe de final: numai în ultima săptămână au fost identificate 400 de noi cazuri la nivel naţional.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰