Un meşteşug din străbuni se păstrează încă viu într-o comună din Bihor
La Vadu Crişului echipa Observator a descoperit o familie de meşteri populari care ridică olăritul la rang de artă. Petre Haşaş este ultimul făuritor din zonă al vaselor tradiţionale de ceramică pe care le decorează cu ajutorul fiicei sale.
La Vadu Crişului echipa Observator a descoperit o familie de meşteri populari care ridică olăritul la rang de artă. Petre Haşaş este ultimul făuritor din zonă al vaselor tradiţionale de ceramică pe care le decorează cu ajutorul fiicei sale. Tradiţia se transmite din generaţie în generaţie.
Un lut unic în Europa, care după ardere devine alb. Şi o tradiţie care pare că se stinge uşor. Un meşteşug, însă, pe care Petre Haşaş îl practică din suflet, l-a moştenit din străbuni şi vrea să rămână veşnic.
Pământul prinde viaţă în mâinile sale. Acum e ultimul olar din Vadu Crişului, deşi în urmă cu 50 de ani erau peste 200 de meşteri în sat. Ritualul vechi de patru secole e respectat cu stricteţe şi astăzi.
După ce vasul prinde formă, e ars în cuptor, apoi se trece la decorat. Aici intervine fiica meşterului, Maria.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Vrând, nevrând, peste ani, tânăra a deprins tainele meseriei.
Gospodăria lor arată ca o adevărată expoziţie. Vase de ceramică în fel de fel de forme, mărimi şi culori naturale sunt expuse peste tot.
De pe internet sau direct din gospodăria meşterului, obiectele ieşite din mâinele sale ajung în casele românilor, dar şi ale turiştilor străini.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰