Antena Meniu Search
x

Video Un orădean ar putea deveni următorul astronaut român care ajunge în Cosmos

Agenţia Spaţială Europeană angajează, iar Cristian Lazăr îşi aranjează deja dosarul. Are pregătire de astronaut, vorbeşte la perfecţie limba engleză şi are deja în CV mai multe reuşite astronomice.

Ana Constantin
de Ana Constantin

la 06.04.2021, 19:26

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Visul de a ajunge astronaut se poate citi atât pe tricoul lui Cristian Lazăr, dar mai ales în ochii lui: „Orice astronaut are nevoie de un pic de spaţiu”

Vrea să exploreze spațiul și stelele pe care din copilărie le privea din curtea casei părinteşti din Oradea. Agenţia Spaţială Europeană a dat startul angajărilor, iar Cristian are şanse reale.

Cristian Lazăr, inginer spațial: Sunt convins că asta este menirea mea. Am fost și la NASA, chiar și la ESA (Agenția Spațială Europeană ) am fost la câteva proiecte. Ceea ce lucrez eu acum, de fapt, e ce fac astronauții doar că ei lucrează în spațiu.

Selectarea viitorilor astronauți europeni durează doi ani

Cristian este inginer la divizia spațială Airbus, are 30 de ani şi ambiție cât întregul Univers. A început să își construiască drumul către stele încă din liceu când a studiat în particular astronomie și astrofizică, apoi ca student la inginerie spațială, la București. Are diplomă de astronaut, vorbește perfect engleza, iar numele lui figurează pe Roverul european care va ajunge anul viitor pe Marte. Este singurul român care a făcut parte din echipa ExoMars.

Cristian Lazăr, inginer spațial: Anul viitor în septembrie va fi lansat și îi va mai lua 9 luni să ajungă pe Marte. Deci pot spune că voi ajunge și eu pe Marte într-un fel sau altul. Vreau să protejez lumea noastră de pericolele din spaţiu. Am aplicat să devin astronaut! Tu, de ce nu?

Selectarea viitorilor astronauți europeni durează doi ani. Candidaţii trec prin 6 probe, inclusiv teste cognitive, medicale şi de personalitate. Şi toate sunt eliminatorii. Cei 6 finalişti vor fi anunţaţi în octombrie 2022. CV-urile trebuie depuse până pe 28 mai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Un orădean ar putea deveni următorul astronaut român care ajunge în Cosmos