Un poliţist criminalist şi un inginer mecanic au descoperit un adevărat tezaur îngropat pe malul unei ape din Oradea
Despre comori îngropate scoase la lumină din întâmplare, s-a scris de nenumărate ori! De curând, o nouă poveste a comorilor de mult pierdute a fost scrisă la Oradea.
Despre comori îngropate scoase la lumină din întâmplare, s-a scris de nenumărate ori! De curând, o nouă poveste a comorilor de mult pierdute a fost scrisă la Oradea. Un poliţist criminalist şi un inginer mecanic, căutători de comori amatori, au descoperit un adevărat tezaur îngropat pe malul unei ape. Sute de monede romane au stat îngropate mai bine de două milenii până când detectoarele de metale le-au descoperit.
Cei doi căutători de comori amatori, au anunţat imediat autorităţile. Comoara a ajuns pe masa experţilor, aceştia vor stabili valoarea monedelor. Până acum experţii au determinat faptul că este vorba de monede romane emise în vremea lui Iulius Caesar, Marcus Iunius Brutus şi Octavianus Augustus.
Luna octombrie a fost luna descoperirilor în Ţara Crişurilor. 479 de monede poloneze emise de Sigismund al 3lea, dar şi monede transilvănene emise de Gabriel Bethlen au văzut lumina soarelui după ce un bihorean a săpat un şanţ în curtea casei.
Toţi cei trei descoperitori ai comorilor aşteaptă acum să vadă ce recompensă vor primi din partea statului român. Legea spune că au dreptul la 30 la sută din valoarea comorii. În cazul în care descoperirea este una excepţională, arheologii de ocazie vor putea primi încă 15 la sută din valoare. Până atunci însă, experţii trebuie să stabilească adevărata valoare a monedelor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰