Video Un sat preistoric din Dâmboviţa şi-a deschis porţile pentru vizitatori. Turiştii pot găsi aici obiecte vechi de peste 6.000 de ani
În concedii mergem în diferite locuri pentru natură, pentru plajă, pentru shopping sau, de ce nu, pentru istoria locului. Noi vă recomandăm un astfel de loc: şantierul arheologic Geangoeşti din judeţul Dâmboviţa. O zi pe an, satul preistoric îşi deschide porţile pasionaţilor de istorie şi civilizaţii străvechi.
Satul preistoric, descoperit în Geangoeşti, cuprinde aşezări cum nu vezi în alte părţi. Tehnic vorbind-de tip tell. Datează din secolul V Î.Hr. şi aparţin culturii Gumelniţa. Ce le diferenţiază de altele? Ei bine, sunt construite unele peste altele, pe nivele.
"Ei locuiesc în acelasi loc, construiesc, se dărâmă, în mod natural, sau prin incendiere, se dărâmă casele şi după aceea se construieşte alta peste. Săpăm în dărâmăturile acestor locuințe pentru a scoate în evidență inventarul care se află pe podea", spune Ana Ilie, arheolog.
În zonă, săpăturile arheologice au început acum 3 ani. Şi sunt multe obictele interesante care au fost găsite în tot acest timp. Obiectele sunt restaurate atent, pentru ca mai apoi să ia calea muzeelor. Procesul prin care trec vasele de ceramică este însă de departe cel mai elaborat şi mai îndelungat.
"Vasele mă fascinează şi ceea ce găsim în ele. Seminte au fost găsite în unele dintre vase. Este atât de aproape de noi totul! Dacă vorbim de un război, parcă nu trecem prin el, dar aici trecem efectiv prin pereți, printre vase, suntem foarte conectați la realitățile lor", a povestit Iordache Alexandra, absolventă Facultatea de Istorie.
"Dorinţa noastră este de a înţelege modul de viaţă al comunităţilor. Încercăm să scoatem în faţă şi acestă comuniune care a fost între, vorbim de această comunitate, neolitică, între om şi natură", a spus Ovidiu Cârstina, director Complexul Curtea Domnească Târgoviște.
Deşi situl este deschis oficial doar o zi pe an, în cazul în care ajungeţi în zonă, merită să încercaţi să bateţi la uşă. Arheologii îi mai primesc totuşi pe vizitatori şi în restul anulu.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰