Antena Meniu Search
x

ATENŢIE! Un virus fură bani din România! Păcăleală de zeci de milioane de euro pentru 3.000 de români şi 150 de firme

Victimele credeau că îşi achită datoriile şi facturile, dar, în realitate, nu făceau altceva decât să umple puşculiţa piraţilor cibernetici.

Vezi și

Victimele credeau că îşi achită datoriile şi facturile, dar, în realitate, nu făceau altceva decât să umple puşculiţa piraţilor cibernetici.

40 de milioane de euro au dispărut ca prin minune din conturile unei companii din Bistriţa, dintr-un click. 

BOGDAN BOTEZATU, specialist în ameninţări

Cineva din departamentul financiar a primit un email care părea că vine de la şeful companiei prin care i se spuna că urgent trebuie să facă o tranzacţie de 40 de milioane de euro. 

Contabila era convinsă că transferă banii la ordinul patronului ei. De fapt, suma colosală a ajuns în contul hackerilor, care au virusat serverele fabricii şi au falsificat mailul patronului. Asfel de ţepe se ţin lanţ. 

GEORGIAN DRĂGAN, purtător de cuvânt al Poliţiei Române

Au fost înregistrate aproximativ 150 de cazuri de sesizări oficiale privind acest tip de fraudă, cu un prejudiciu - pe fiecare caz în parte de 150.000 de euro.

Orice român poate fi ţintă, mai ales dacă se conectează la reţelele wireless. 

BOGDAN BOTEZATU, specialist în ameninţări

Atunci când stăm pe o reţea wireless de la o cafenea sau dintr-un parc, suntem victime sigure. Practic utilizatorul primeşte o factură, chiar i se pare că vine de la furnizorul de utilităţi, va încerca să o plătească, dar respectivul cont nu este asociată furnizorului de utilităţi ci unui hacker.

E o vulnerabilitate care costă, avertizează experţii.

În ciuda recomandărilor, fraudele continuă să se producă. Doar anul acesta 3,000 de persoane care au făcut plăţi prin intermediul reţelelor wireless au ajuns să ceară ajutorul Poliţiei Române. Asta pentru că banii lor au ajuns în conturile unor hackeri, iar paguba medie e de 500 de lei de persoană.

De cele mai multe ori, banii nu se mai întorc în conturile victimelor, pentru că hackerii îi transferă, în numai câteva minute, în bănci din Asia, America de Sud şi Australia, până când li se pierde urma.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » ATENŢIE! Un virus fură bani din România! Păcăleală de zeci de milioane de euro pentru 3.000 de români şi 150 de firme