Antena Meniu Search
x

Doar una din 10 şcoli bucureştene are aviz ISU. Situaţii hilare pentru care nu s-au primit aprobările

Doar o şcoală din 10 funcţionează în mod legal în Bucureşti, cu aviz de funcţionare din partea pompierilor.

Vezi și

Doar o şcoală din 10 funcţionează în mod legal în Bucureşti, cu aviz de funcţionare din partea pompierilor. În restul, în teorie, oricând poate izbucni un incendiu cu efecte devastatoare. În multe unităţi de învăţământ se ajunge însă la situaţii tragi-comice pentru care nu pot să fie eliberate autorizaţiile. Un exemplu e şcoala de elită din Capitală unde uşile de deschid în direcţia greşită.

"Avem uşi care se deschid în afară, aşa cum ar trebui, dar uşa de la intrare, care este principala, se deschide înăuntru." Pentru Şcoala Centrală, autorizaţia de securitate la incendiu stă blocată, la propriu, în uşile care se deschid în direcţia greşită. Aşa e la mai toate sălile de clasă care păstrează arhitectura stabilită în 1890. Dar, ca să faci uşa să se deschidă în direcţia opusă, costă. Şi e nevoie de aprobări. 

-De câte acte aveţi nevoie? 

-Foarte multe. Ministerul Culturii, la monumente, foarte foarte complicat. Costă foarte mult. 

Pe acelaşi subiect

-Cât? 

-Pentru fiecare corp cam 5.000 de lei şi noi avem mai multe corpuri.

Clădirea a fost renovată în 2015, iar atunci au fost obţinute autorizaţiile pentru montarea de stingătoare, hidranţi şi indicatoare luminoase pentru ieşirile de urgenţă. Au fost montate greşit şi 2 uşi ignifugate. 

Din 478 de şcoli din Bucureşti care au nevoie de autorizaţie, doar 10 la sută au trecut testul pompierilor.

Şcoala Sfiinţii Voievozi îndeplineşte condiţiile cerute de lege, dar intrarea în legalitate a fost un chin.

-E greu, documentele noastre nu sunt la noi. Eu ca director nu sunt proprietarul clădirii. Proprietari sunt primăriile. Documentele au trecut dintr-o mâna în alta, ca să le găseşti trebuie să faci nişte săpături.

Cu o uşă se luptă şi profesorii uneia dintre cele mai moderne şcoli din judeţul Piteşti. Construcţia a costat 4 miliarde de lei şi a fost făcută din fonduri europene.

-Domnii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ne-au spus că această uşă trebuie să fie rezistentă la incendiu. Legea spune că tot ce s-a făcut din fonduri europene să rămână nemodificat. Timp de cinci ani.

Deci uşa rămâne la locul ei, la fel ca autorizaţia din mapa pompierilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri sociale » Doar una din 10 şcoli bucureştene are aviz ISU. Situaţii hilare pentru care nu s-au primit aprobările