Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Schimbări radicale pentru asistenţii maternali, după 21 de ani. Persoanele care nu vor mai putea deveni părinţi profesionişti

După 21 de ani şi zeci de cazuri care au şocat prin violenţă şi nepăsare, se schimbă regulile pentru asistenții maternali. Cei care vor să devină părinţi profesionişti trebuie să fie absolvenți de liceu, să nu aibă antecedente penale şi zero dependenţe. Nu vor mai primi în grijă copii nici cei care au depăşit vârsta pensionării. 

de Redactia Observator

la 01.08.2024 , 20:15

Zecile de cazuri în care asistenţii maternali, plătiţi să îngrijească şi să ocrotească micuţii abandonaţi, s-au transformat în monştri - violatori, criminali ori stăpâni de slugi, schimbă regulile.

Care este vârsta maximă acceptată pentru a deveni asistent maternal

Majoritatea covârşitoare a asistenţilor maternali din România sunt femei, iar media de vârstă la nivel naţional este de 50 de ani, o arată ultimele cifre. Nu rare au fost cazurile în care am văzut bebeluşi daţi în grija unor asistenţi trecuţi de 70 de ani. De acum, nu se mai acceptă în sistem persoane peste 65 de ani.

Vezi și

"Vârsta minimă de 18 ani între asistentul maternal care îl are în îngrijire şi maxim 47 de ani. Adică la maxim 47 de ani un asistent maternal poate lua în grijă un copil de câteva zile", precizează Natalia Intotero, Ministrul Familiei.

Pe acelaşi subiect

Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a obţine atestatul

În plus, cei care îşi doresc să-şi ia atestatul de părinte profesionist trebuie să fie absolvenţi de liceu, cel puțin unul dintre membrii familiei să obțină venituri şi să nu aibă antecedente penale. Nici ei, nici vreo rudă care locuieşte în aceeaşi casă cu viitorul copil. Comportamentul trebuie să fie exemplar - fără droguri, băutură sau boli psihice. Atestatul va fi valabil pe perioadă nedeterminată, în loc de 3 ani cum era până acum. 

"Un număr maxim pentru copii care pot fi daţi asistenţilor maternali în grijă maxim 2 copii, cu excepţie unde sunt fraţi. Evaluare de o echipă a DGASPC. Până acum, această parte de evaluare şi testare era făcută de firme private", declară Natalia Intotero.

De cele mai multe ori, superficial, cu testări aprobate din pix, fără verificări riguroase. Aşa se explică abuzurile într-un sistem de protecţie socială în care figurează în jur de 11 mii de de asistenţi maternali, care au în grijă aproape 16.000 de copii. 

La începutul anului, în Timiş, un caz cutremura România. O fetiţă de patru ani a murit în timp ce era în grija unei asistente maternale de 71 de ani. Copila ar fi căzut din pat şi s-a lovit la cap, iar a doua zi a murit. Trupul ei era însă plin de vânătăi mai vechi. S-a aflat prea târziu că micuţa era torturată de angajata statului. 

Tot în Timiş, patru băieţi au fost umiliţi, bătuţi şi obligaţi să muncească până la epuizare în gospodăria asistenţilor maternali. Salariul unui asistent maternal porneşte de la 3000 de lei. Însă, banii se dublează lejer din indemnizații și sporuri. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Evenimente » Schimbări radicale pentru asistenţii maternali, după 21 de ani. Persoanele care nu vor mai putea deveni părinţi profesionişti