Antena Meniu Search
x

Video Unii medici se aşteaptă la o explozie a numărului de cazuri, după ce mutația supercontagioasă de Covid-19 a fost depistată și în România

De ce ne-am temut, nu am scăpat! Mutaţia virusului din cauza căreia Marea Britanie este în al treilea lockdown a ajuns în România. Noua tulpină a fost confirmată în cazul unei femei de 27 de ani care nu a călătorit în ultimele luni.

de Redactia Observator

la 08.01.2021, 19:43

Vezi și

Asta înseamnă, cel mai probabil, tulpina circulă nestiuta de ceva timp pe teritoriul ţării. Sunt medici care se aşteaptă la o explozie a numărului de cazuri.

O tânără din Giurgiu, prima infectată cu noua tulpină Covid

Ema Schweninger, reporter Observator: "Femeia a venit duminică la cameră de gardă a Institutului Matei Balş. Nu avea gust şi miros şi o dureau muşchii. Medicii au decis să o testeze pentru COVID-19 iar apoi tânăra a plecat acasă, în Giurgiu, pentru că avea simptome uşoare"

Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt, Institutul Matei Balş: "Luni s-a efectuat testul propriu zis şi s-a văzut că este suspect şi marţi s-a început secvenţierea. Zice că nu a părăsit localitatea şi că nu s-a plimbat pe nicăieri"

Autorităţile se aşteptau ca tulpina să fie depistată şi în România

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: "Are o contagiozitate ridicată, asta nu înseamnă decât că toate normele de protecţie, toate măsurile trebuie să fie respectate pentru a câştiga timp şi pentru a salva vieţi. Evaluăm măsurile deja în aplicare şi aşteptăm datele care o să arate care a fost evoluţia după zilele de sărbătoare"

Direcţia de Sănătate publică din Giurgiu va face acum ancheta epidemiologică. Partea bună este că bolnava nu a părăsit localitatea decât pentru a veni la Bucureşti să se testeze. Partea proastă este că vorbim de un caz comunitar. Adică mai sunt cu siguranţă şi alte cazuri, nedepistate până acum. Iar acest lucru dă fiori medicilor.

Grad de transmisibilitate foarte agresiv

Cristian Oancea, manager, Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara: "Uitaţi-vă ce se întâmplă în Marea Britanie, avem zeci de mii de îmbolnăviri în fiecare zi. Deci nu este de joacă cu această nouă mutaţie. Această nouă tulpină are un grad de transmisibilitate foarte agresiv, între 40 şi 70%. Ne aşteptăm la o creşterea a valului 3 mai crunt decât estimam.

Tulpina nu este mai periculoasă decât precedentele mutaţii, dar viteza cu care se răspândeşte poate duce la măsuri extreme. Londra a declarat de azi stare de urgenţă, pentru că sistemul sanitar poate intra în colaps. Şi România este la limită, mai ales în privinţa Terapiei Intensive.  

Beatrice Mahler, manager Institutul Marius Nasta: "Dacă luăm istoricul anului trecut, ştim că procent din nr cazurilor infectate ajung să aibă nevoie de pat de spital dar şi ATI cam 3% 00,56 Va fi o adevărată problemă pentru sistemul de sănătate. Cu siguranţă, toate spitalele vor trebui să devină spitale cxaere o parte din paturi să le aibă adresate pacientului COVID"

S-ar putea înregistra o creştere a deceselor

Cercetătorul Octavian Jurma se aşteaptă să ajungem la 7.000, 7.500 de cazuri pe zi la sfârşitul lunii şi prognozează o creştere semnificativă a deceselor. 

Octavian Jurma, cercetător: "Trebuie să luăm în considerare de pe acum măsuri de carantinare poate generalizate sau foarte spiecifică acolo unde sunt... Faptul că suntem orbi e un motiv să acţionăm orbeşte"

Autorităţile îşi pun speranţa în vaccinul anti covid 19. Reprezentanţii companiei Pfizer, al cărei ser se administrează acum în România, au anunţat că produsul este eficient şi împotriva noii tulpini a virusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Unii medici se aşteaptă la o explozie a numărului de cazuri, după ce mutația supercontagioasă de Covid-19 a fost depistată și în România