Antena Meniu Search
x

UPDATE! Micul romanesc poate fi salvat doar daca va fi declarat produs traditional

Micul cu bicarbonat nu se preda. Desi era pe cale sa-si piarda din savoare si sa devina mai putin suculent, Uniunea Europeana a cedat la mirosul micului ramanesc. Bicarbonatul va fi interzis de la 1 iunie in preparatele din carne, dar autoritatile romane spun ca nu vor aplica cerinta europenilor

Vezi și

Cunoscatorii nu-si pot imagina micii altfel decat preparati dupa reteta traditionala. Iar bicarbonatul de sodiu este un ingredient cheie atunci cand vorbim despre gust sau aspect. Pana si strainii ne apreciaza pentru minunatul preparat. Nici producatorii nu sunt incantati de eliminarea bicarbonatului de sodiu din reteta. Se tem ca vor pierde clientii. “Precis ca daca gustul se schimba marcant consumul va scadea”, a declarat Mihai Visan, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii.

Asa ca, s-au aliat cu autoritatile sa convinga Uniunea Europeana ca micii trebuie sa ramana exact asa cum sunt. “De saptamana trecuta, s-a facut cererea de inscriere in lista produselor traditionale”, a explicat si premierul Victor Ponta.

In prezent, cererea Romaniei se afla pe masa oficialilor de la Bruxelles. Chiar daca nu se va primi un rapuns pana la 1 iunie 2013, data la care se aplica interdictia europeana, autoritatile romane spun ca reteta micilor romanesti nu se va modifica. “Autoritatile romane si chiar premierul a zis ca micii nu vor fi afectati pana cand anexa nu va fi modificata pentru a include aditivii pe care ii doreste Romania”, a mentionat Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

Cel mai devreme, micii ar putea fi declarati produs traditional la toamna. Anual, in Romania, se vand 25.000 de tone de mici. Folosirea bicarbonatului de sodiu in mici ar putea fi acceptata de Uniunea Europena daca oficialii romani vor urma procedurile cerute de Bruxelles, a precizat purtatorul de cuvant al Comisarului european pentru Sanatate si Protectia Consumatorului, Frederic Vincent.

Utilizarea aditivilor va fi analizata pentru fiecare caz in parte, a mai explicat oficialul european. Iar folosirea aditivului E 500 in mititeii romanesti pare acceptabila. Reprezentantii Guvernului de la Bucuresti trebuie sa faca demersuri ca produsul 'mititei' sa fie introdus alaturi de burger si de carnatul spaniol chorizo in categoria produselor traditionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » UPDATE! Micul romanesc poate fi salvat doar daca va fi declarat produs traditional