Antena Meniu Search
x

UPDATE! Un marinar şi un pilot român s-au îmbolnăvit de malarie!

Un marinar şi un pilot român s-au îmbolnăvit de malarie! Starea lor e gravă. S-au întors din ţări tropicale şi nu s-au protejat de înţepătura tânţarului Anofel.

Vezi și

Un marinar şi un pilot român s-au îmbolnăvit de malarie! Starea lor e gravă. S-au întors din ţări tropicale şi nu s-au protejat de înţepătura tânţarului Anofel. 

Aviatorul a ajuns aproape de comă la spital, după ce câteva zile a încercat să se trateze singur acasă. Când l-au văzut, medicii din Bacău s-au speriat. L-au trimis cu elicopterul în Capitală, la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş", singurul spital de boli tropicale din România.

Aviatorul Vasile Bibire. 46 de ani. Un fost pilot militar cu experienţă. Fondatorul unei şcoli de pilotaj şi, acum, pilot de încercare. Un zbor în celălalt capăt al lumii, în Mozambic, unde ducea avioanele reparate la Aerostar, în Bacău, i-a pus viaţa în pericol.

Dignosticul a fost pus aseară. Malarie. Boala tropicală i-a dat semne de mai multe zile. Dar aviatorul nu a crezut că e ceva grav. Şi a stat acasă.

Cel mai probabil, aviatorul nu s-a protejat, în Africa, de înţepătura ţânţarului Anofel. Femela injectează în sânge parazitul malariei, cunoscut sub numele de Plasmodium. În circulaţia sanguină, plasmodiile se multiplică într-un ritm uimitor şi ajung la ficat, de unde încep să distrugă celulele roşii.

Şi în acel moment apar simptomele: febră, dureri de cap, slăbiciune, vărsături, tuse, diaree. Se poate ajunge la comă şi deces.

Medicii de la Victor Babeş sunt în stare de alertă. Astăzi, a mai ajuns un caz. Un marinar din Constanţa e şi el suspect de malarie. Are 62 de ani şi s-a întors de curând din Coasta de Fildeş. E al 16-lea caz, doar anul acesta. În ultimii ani, toţi pacienţii au fost salvaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » UPDATE! Un marinar şi un pilot român s-au îmbolnăvit de malarie!