EXCLUSIV! Urmele lăsate în corp de alimentele tratate cu pesticide
Mai mult ca niciodată, am început să credem în dictonul: suntem ceea ce mâncăm. Aşa că am început să ne uităm de două ori la ceea ce urmează să punem în farfurie. Ba chiar, mâncarea a devenit o modă pe care unii au transformat-o în afacere
Mai mult ca niciodată, am început să credem în dictonul: suntem ceea ce mâncăm. Aşa că am început să ne uităm de două ori la ceea ce urmează să punem în farfurie. Ba chiar, mâncarea a devenit o modă pe care unii au transformat-o în afacere
După zeci de telefoane, reporterii Observator au aflat că Institutul de Medicină Legală din Bucureşti e singura instituţie din România care poate depista reziduurile de pesticide din corpul uman.
După o săptămână de aşteptare, un raport scurt de la IML a spulberat misterul. Analizele, care ar fi trebuit să ne liniştească, au scos la iveală, însă, o realitate îngrijorătoare. Testul a fost superficial. În niciun laborator de stat sau privat din România nu există aparatul care să poată dedecta precis ce urme lasă chimicalele din alimente în corpul nostru. Când avem nevoie de teste sensibile, trimitem probele în străinătate. În Occident, acolo unde analiza mâncării e luată cât se poate de în serios. Acelaşi test pe o probă de urină pe care l-am făcut şi-n România, dar cu un aparat mai performant, arată, de fapt, realitatea la milimetru.
Şi cum nimeni nu-şi prea face ordine prin curte chiar nesilit şi de bunăvoie, Comisia Europeană va interveni concret. Mai exact, de la 1 ianuarie 2016 va lua la puricat, mult mai atent, legumele şi fructele de pe pieţele din Uniunea Europeană. Ale noastre nu fac excepţie.
Un raport al Ministerului Agriculturii arată că 30% dintre fructele româneşti conţin pesticide. Cele mai contaminate fructe sunt căpşunele , piersicile şi cireşele. Şi în 13 % din legumele de pe piaţă au fost găsite pesticide. Cele mai multe chimicale s-au găsit în mazare 44%, fasole păstăi 45%, salată 38% şi spanac 35%.
Anul acesta, inspectorii fitosanitari au controlat 390 de probe de legume şi fructe. În 10 probe au fost găsite pesticide.
La o producţie de aproape 4 milioane de tone de legume, de exemplu, cât a avut România, anul trecut, reziduurile de pesticide sunt verificate la un singur laborator, cel din subordinea Autorităţii Naţionale Fitosanitare. Tot acolo am încercat şi noi să verificăm cantitatea de pesticide dintr-un kiliogram de roşii româneşti. Rezultatul îl aflaţi mâine seară, la Observator 19.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰