Usturoiul românesc, pe cale de dispariţie. Cumpărătorii nu prea se uită la el şi-l preferă pe cel de import
Gusturile nu se discută când e vorba despre usturoi. Din păcate, cumpărătorii nu prea se uită la cel românesc.
Gusturile nu se discută când e vorba despre usturoi. Din păcate, cumpărătorii nu prea se uită la cel românesc, mult mai aromat, şi-l preferă pe cel de import -mult mai frumos. Aşa că oamenii care-l cultivă în grădină nu prea au şanse să-l vândă la piaţă.
Ca şi la piaţă, e loc de negocieri. Clienţi nu prea sunt însă. Hipermaketurile sunt pline de usturoi olandez sau chinezesc. Mult mai mare şi mai ieftin. Iar usturoiul nostru nu este căutat, oricât ar fi de gustos şi de sănătos. Şi oricât s-a trudit pentru el.
"De două-trei ori am căpălit, am prăşit de buruieni. Nu l-am tratat cu nimic. Deci este usturoi bio care se poate folosi în industria alimentară cât şi în industria farmaceutică.+04.18 Pentru imunitate, pentru circulaţia sângelui, chiar pentru tensiune arterială." Cu toate acestea, doamna Eriko nu s-a lăsat descurajată. A apelat la tehnologie. Şi nu a dat greş. A aşezat usturoiul abia scos din grădină în lăzi şi l-a scos la vânzare, la mica-publicitate. Cei interesaţi pot suna sau tasta comanda on-line. Noroc că usturoiul nostru nu are nevoie de reclamă.
"E foarte greu de vândut usturoiul că magazinele astea mari care vin şi aduc îs mai frumoase decât cele româneşti, dar n-au aşa gust." A plantat şi un soi neobişnuit. Vrea să vadă dacă este pentru gustul românilor: "Acesta este un tip de usturoi turcesc, se face din sămânţă. Cam aşa arată. Din acesta, dacă semănăm, se fac aşa boboci, al doilea an se fac căpăţână."
Pe pământ românesc, usturoiul turcesc nu creşte ca la mama-lui. Poate şi pentru că nu este "îngrăşat" artificial. Ţara noastră a importat anul trecut de 5 ori mai mult usturoi decât importa în urmă cu 5 ani. Jumătate din usturoi este adus din Olanda, urmată de Ungaria şi Republica Cehă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰