Antena Meniu Search
x

UTIL! Mesteci GUMĂ zilnic? La ce riscuri de expui

Mestecatul gumei a devenit un obicei pentru foarte mulţi dintre noi! Unul nesănătos, spun cercetătorii

Mestecatul gumei a devenit un obicei pentru foarte mulţi dintre noi! Unul nesănătos, spun cercetătorii

Motivul? În primul rând, prin mestecare, se stimulează creşterea fluxului salivar, care "spala" resturile alimentare rămase pe dinţi. Tot saliva abundentă determină şi menţinerea pH-ului în limite normale.

Aceast obicei stimulează însă şi secreţia sucului gastric (cel care se ocupa în stomacde digerarea alimentelor), iar mestecatul în exces (mai mult de 20-30 deminute după masă) poate duce la apariţia unei gastrite.

De asemenea, duce la obosirea articulaţiei temporo-mandibulare(cea care leagă mandibulă de maxilar), cu posibila apariţie a fenomenelor de artrită: dureri în articulaţie (la nivelul urechii), zgomote ciudate la deschiderea gurii.

Înlocuirea zahărului din guma cu îndulcitori artificiali a fost o idee bună pentru efectul carioprotector, dar efectele nocive ale acestor tipuri de substanţe sunt mai mari.

Pentru a vă feri de apariţia acestor afecţiuni, este recomandat să mestecaţi gumă doar 15-20 de minute după masa pentru a vă curăţa cât de cât gura, iar pentru reîmprospătarea respiraţiei în anumite momente, apelaţi mai degrabă la mici pastilute mentolate sau fructate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » UTIL! Mesteci GUMĂ zilnic? La ce riscuri de expui