Vaccinarea a devenit o problemă națională
Fără vaccin, riscul de boală e maxim. Se pregăteşte o lege a imunizării colective, cum n-a existat în România, cel puţin în ultimii 25 de ani
Fără vaccin, riscul de boală e maxim. Se pregăteşte o lege a imunizării colective, cum n-a existat în România, cel puţin în ultimii 25 de ani
Interesul celor care se ocupă de sănătatea publică este să responsabilizeze părinţii cu privire la importanţa vaccinării pruncilor. Nu ies din calcul nici sancţinile, iar oficialii din sănătate se uită la vecinii europeni care recurg chiar la excluderea din colectivităţi a copiilor nevaccinaţi. Mulţi părinţi din ţara noastră ar fi de acord cu o astfel de măsură, dacă în joc e sănătatea pruncilor lor.
Pentru că părinţii se tem când în joc e sănătatea pruncilor lor. Cei mai mulţi dintre ei ar fi de acord chiar şi cu măsura prin care puştii nevaccinaţi n-ar mai fi primiţi la şcoală.
Iar refuzul vaccinului a devenit o problemă reală în ţara noastră. Sunt judeţe în care pragul de vaccinare a scăzut până la 80 la sută, mai exact cu 15 procente sub pragul de siguranţă naţională.
De aceea echipe din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei lucrează intens la o lege a vaccinării. Scopul principal al acestui proiect este să informeze cetăţenii şi să asigure stocurile de vacin necesare. Cât despre excluderea copiilor nevaccinaţi din colectivitate, oficialii din sănătate spun că această perevedere există la vecinii europeni şi că ar putea-o lua în calcul şi în ţara noastră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰