Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Vacutele irlandeze s-au adaptat rapid aerului carpatin

Vacutele irlandeze, pe plaiuri mioritice! Cornutele au ajuns la noi in urma cu doi ani, iar de atunci si pana acum, au devenit vedetele comunitatii in care au fost plasate.

Vezi și

In Ardeal, nu-i chiar ca pe campiile verzi ale Irlandei, dar nici rau nu e. Nici graiul stapanilor nu-i ca cel de-acasa, dar macar oamenii au grija de ele. Asa ca, vacutele irlandeze s-au obisnuit cu Ardealul. Si cu oamenii. Si nici limba pe care o vorbesc nu mai pare tocmai pasareasca.

Florina, o cornuta care a ajuns in ograda familiei Rocas. Desi e putin cam incapatanata, este o adevarata mana cereasca pentru tanara familie. Laptele pe care-l beau ei si copiii lor, branza si casul pe care le mananca, toate vin de la vacuta irlandeza. “Ne ajuta. Foarte mult. Dam lapte la copii, mai facem una alta pe-acasa. Mai cas, mai mancam noi laptele”, explica Adrian Rocas.

E lesne de inteles de ce vacuta Florina este tratata ca un adevarat membru al familiei. “Ii dam de mancare, o adapam, ii ranim, o periem toata zi. Ne e foarte draga”, mai spune barbatul.

Vacile primite cadou de la o fundatie nu au fost un ajutor doar pentru cele cateva familii care au primit un exemplar. Ci pentru intreaga comunitate. Sub deviza "primeste si da mai departe", cei care au primit cate-o cornuta irlandeza si-au luat asupra lor obligatia de a ajuta si ei la randul lor. Principiul dupa care functioneaza programul fundatiei e foarte simplu. Oamenii primesc un credit viu, sub forma unui animal. Iar ei trebuie sa dea mai departe prima vitelusa.

Pentru alte familii care au beneficiat de program, vacutele irlandeze au fost punctul de pornire a unei adevarate afaceri. Familia Matet a primit vacuta in 2011, iar acum au propria ferma de vaci.

Fundatia Heifer, cea responsabila pentru naturalizarea vacutelor irlandeze are astfel de proiecte in trei tari. Pentru a putea ajuta in continuare, trebuie la randul lor ajutati, asa ca orice donatie este binevenita.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Vacutele irlandeze s-au adaptat rapid aerului carpatin