Antena Meniu Search
x

Vâltorile, „mașinile de spălat ecologice” din Maramureș

Timpul parcă stă pe loc în satul tradițional maramureşean Călineşti. Dar asta nu înseamnă că şi munca se opreşte. Când vine vremea curățeniei, datina este urmată cu sfințenie.

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 18.08.2020, 17:20

Vezi și
  • Vâltoarea, un mecanism arhaic construit din lemn şi acționat de puterea apei.
  • Ileana s-a luptat până și în instanță pentru mașina de spălat ecologică construită cu trudă de tatăl ei.

Astfel că pentru a-și spăla covoarele făcute din lână naturală, dar și cămășile tradiționale, gospodinele apelează la vâltori, „mașinile de spălat" ecologice, vechi de sute de ani.

Mătușa Ileana cunoaște rânduiala satului. Și știe că odată ce fânul a fost pus în hambar, începe curăţenia pentru iarnă. Aşa că femeia vine la vâltoare.

Reporter: E mai bine să spălaţi aşa hainele la vâltoare decât cu maşina de spălat cu care suntem obişnuiţi?

Ileana Buftea, localnică: Da, e mai bine, pentru că în maşina de spălat hainele pe care le spălăm la vâltoare nu intră în maşină, că sunt mari. De exemplu un sfeter din ăsta din lână nu intră în maşina de spălat şi nici nu se limpezeşte bine.

La singura vâltoare de pe Valea Cosăului din județul Maramureș, ajunge și Măriuca. Chiar dacă tinerețea ei ne-ar face să credem că este o persoană care trăiește după principii moderne, în Maramureş nu există așa ceva. Înainte de orice contează familia, rânduiala zilnică și tradițiile.

Măriuca: Îi vremea să speli sfeterele de lână. Ne pregătim pentru iarnă, oarecum, pentru că sfeterelele de lână trebuie spălate la apa, cum e apa în râu, aşa se zice, apa vara. Şi dacă apa nu e bună pentru sfetere, le strică. Şi noi avem rânduieli, că toate trebuie spălate la vremea lor. Nu toate se spală când vrei tu.

Vâltoarea, un mecanism arhaic construit din lemn şi acționat de puterea apei. Pentru a avea grijă de moștenirea lăsată de tatăl ei, Ileana s-a luptat până și în instanță pentru mașina de spălat ecologică construită cu trudă de părintele ei.

Reporter: Cât de greu a fost să o faceţi?

Ileana Rednic, proprietar vâltoare: A fost destul de greu, că a fost nevoie de bani şi nu aveam de unde, că totul ne-a fost luat de colectiv. Şi bani, şi vaca din grajd, şi porci, şi tot, tot.

La construcția vâltorii a ajutat tot satul, iar munca nu a fost una ușoară. În două săptămâni a fost realizat locul în care astăzi localnicii se întâlnesc chiar și pe timpul nopții pentru a spăla.

Totul se desfășoară însă sub atenta supraveghere al lui Ion, venit ca ginere în gospodăria din Călinești.

Ion Rednic, ginere: Trebuie să fii atent că pică acolo şi dau şi de baie. Se îneacă acolo. Când e puhoi, vin noaptea şi sunt atent. Ştii cum trebuie să ştii lucrurile astea? Ca pe tabla înmulţirii.

În trecut, pe Valea Cosăului erau amenajate 11 vâltori, iar singura care astăzi a mai rămas în picioare este și un punct de atracție pentru turiștii curioși.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Vâltorile, „mașinile de spălat ecologice” din Maramureș