SPECIAL! Varlaam, capitala terapiei cu zer
In Varlaam, judetul Buzau, se fac tratamente pe baza de zer, care nu doar ca-ti catifeleaza pielea, dar te si relaxeaza intr-atat de mult incat parca ai lasa orasul si te-ai muta in acest colt de paradis uitat
Dacã taramul laptelui si al mierii ar avea o capitala, ar fi in judetul Buzau. In Varlaam, mai exact. Localitatea ascunsa in muntii Buzaului este locul in care s-a nascut terapia cu zer.
Trebuie sa incepem cu putina istorie. La 1860, un anume Persescu, care a facut un han in Gura Teghii si la Varlaam, s-a gandit ca zerul de la toate stanele care se arunca sau se dadea la porci sa-l valorifice si a invetat baile de zer.
La cumpana dintre secolele al XIX-lea si al XX-lea, zerul a devenit noul moft al burgheziei. Baile cu zer si miere faceau furori printre doamnele din inalta societate. Atat din Micul Paris, cat si din Marele Paris.
“Atunci, cum aveam legaturi cu Parisul, toate cucoanele din Paris veneau sa faca bai de zer la Varlaam. Efectele erau chiar foarte paranormale, ca toate frantuzoaicele, dupa ce plecau, povesteau in toata Franta ce se intampla la Tainita. Baile de zer sunt foarte bune pentru mentinerea epidermei sau a pielii. O catifeleaza, o intinde, dispar ridurile”, explica Pompiliu Blidaru.
Cu alte cuvinte, obrazul subtire cu zer se tine. Baile de la Varlaam au devenit intr-atat de faimoase, incat spuma societatii nu se mai satura de ele. Iar saretele si carutele ridicau colbul pe drumul spre localitate. Nu are rost sa va spunem ca era si atunci la fel de prost ca si acum. Parol!
Oricum, cand te apropii de Varlaam, doar la drum nu-ti mai sta mintea. Peisajul e mult prea frumos ca sa te mai poti gandi la altceva. Simti deja cum povara stresului de la oras se duce. Probabil e poate singurul drum de piatra care, in loc sa te umple de nervi, te calmeaza. La stanga un rau, la dreapta un versant, in fata o cascada si cateva stanci de-o frumusete cum doar natura poate sa produca. Nici nu stii cand se topeste timpul si ajungi la pensiune. O constructie rustica, din lemn. Esti pierdut intr-un spatiu atemporal. Vreme de aproape un secol, baile cu zer au fost date uitarii. Cremele si restul produselor cosmetice au devenit un surogat al tratamentelor naturale.
Oamenii locului nu au uitat. Si nu au vrut ca baile de zer sa se piarda in negurile istoriei antebelice. “Eu sunt nascut aici si stiam din copilarie anumite povesti. Si am cautat, m-am documentat si baile de zer sunt inca foarte cautate la ora aceasta in Elvetia. Am vrut sa dezvoltam din nou sau sa readucem la viata acest obicei, acest tratament”, a mai spus acesta.
Si a reusit. Varlaamul este acum singurul loc din Romania unde se pot face bai cu zer. Si cererea e mare. Pentru ca aceasta terapie are toate beneficiile unei armate de creme, fara sa contina strop de chimicala sintetica. Totul e suta la suta natural.
“Dupa ce am pus apa, punem zerul, sa fie cat de cat la o temperatura suportabila apa. Zerul trebuie sa fie proaspat. Dupa ce punem zerul, punem 200 de grame de miere si petale de trandafir pentru ambient”.
Nu ca ar mai fi fost nevoie. Ambientul natural e mai mult decat perfect. Totul e pregatit, mai avem nevoie doar de cineva dispus sa se imbaieze.
O poveste care a inceput cu o viziune acum mai bine de un secol si jumatate. Si care, in ciuda a tot ce s-a intamplat de-a lungul timpului, este continuata de cei care nu au vrut traditia sa se piarda. Nu de alta, dar macar in acest colt de paradis al Romaniei totul sa fie lapte si miere.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰