Olăritul 3D, afacerea unui antreprenor din Iași
Într-o societate dependentă de tehnologie, meşteşugurile riscă să se piardă. Este şi cazul olăritului care până acum părea neatins de tehnologizare. Însă apariţia imprimantelor 3D aduce schimbări şi în acest domeniu.
Într-o societate dependentă de tehnologie, meşteşugurile riscă să se piardă. Este şi cazul olăritului care până acum părea neatins de tehnologizare. Însă apariţia imprimantelor 3D aduce schimbări şi în acest domeniu. O demonstrează un antreprenor ieşean care are deja succes pe piaţa vaselor din lut, deşi nu a atins niciodată o roată de olar.
Orice obiect ceramic poate prinde viaţă cu ajutorul imprimantei 3D. Fie că vorbim de abajururi sau bijuterii, toate sunt realizate cu ajutorul softurilor. Au şi un avantaj - sunt unice, în funcţie de preferinţele celor care le comandă.
La polul opus sunt, însă, olarii tradiţionali. Cei care îşi adună singuri materia primă din carieră. Cei care bat lutul şi apoi îi dau viaţă cu ajutorul roţii.
O dată modelate şi decorate, vasele de lut stau patru zile la zvântat, apoi sunt băiţuite şi vor fi arse în foc de lemne. Olarii lucrează sute de vase înainte să aprindă cuptorul. Deşi produsele lor implică multă muncă, suflet şi răbdare, preţurile cu care sunt vândute sunt foarte mici. Totuşi, olarii tradiţionali nu ar da roata pe imprimanta 3D.
Deşi olăritul este unul din meşteşugurile care împlinesc sufletul omului, îmbinând inspiraţia cu munca manuală, cei care vor să înveţe această meserie sunt din ce în ce mai puţini.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰