Antena Meniu Search
x

Video Veşmintele tradiţionale româneşti au devenit sursă de inspiraţie pentru marile case de modă, însă nu întotdeauna într-un mod etic

O comunitate care se ocupă cu promovarea bluzelor tradiţionale româneşti a semnalat cazul unui brand din California.

de Redactia Observator

la 05.02.2021, 17:41

Vezi și
  • Colecţionarii spun că o bluză autentic românească necesită săptămâni întregi de muncă.
  • De asemenea sunt folosite tehnici moştenite din moşi strămoşi.

Bluza de inspiraţie românească a ajuns în reviste de modă celebre. Un motiv de mândrie, dacă sursă de inspiraţie ar fi menţionată. Doar că în dreptul iei scrie simplu: de inspiraţie americană.

Andreea Diana Tănăsescu, fondator comunitate: Plecăm de la un caz concret și anume al unui brand american care a preluat în colecția de primăvară- vară o cămașă ungurenească care se întâlnește și în mărginimea Sibiului.

Evident, bluza a avut mare succes.

Andreea Diana Tănăsescu, fondator comunitate: Un design perfectat de generații întregi de oameni, nu are cum să nu placă. Cultura noastră tradițională nu este rezultatul unei săptămâni de creație ci a unei munci de sute de ani, de mii de ani.

Chiar dacă firma ar fi răspuns cu scuze în faţa acuzaţiilor făcute de români, spunând că a copiat o bluză veche, fără etichetă, modelul nu a fost scos din colecţie. În plus, adevărata sursă de inspiraţie nu este precizată nici acum.

Andreea Diana Tănăsescu, fondator comunitate: Noi în acest moment nu avem la nivel european și național un sistem pentru a proteja cultura tradițională.

Simona Dumitrescu, președinte Asociația Culturală: Este foarte important să dăm credit atât meșteșugarilorcare produc aceste obiecte din generație în generație dar și comunităților în care se produc.

Colecţionarii spun că o bluză autentic românească necesită săptămâni întregi de muncă şi tehnici moştenite din moşi strămoşi.

Autorităţile locale spun că încurajează iniţiativa comunităţilor şi asociaţiilor care vor să protejeze modelele tradiţionale româneşti.

Achim Daniel Băluță, primar comună Vaideeni: Am făcut și noi o scrisoare de susținere,o să susținem mai departe inițiativa lor precum și o altă inițiativă de a înscrie în Patrimoniul UNESCO a acestor minunate costume tradiționale.

De-a lungul timpului, creatori celebri că Tom Ford şi Yves Saint Laurent s-au inspirat în creaţiile lor din modelele tradiţionale româneşti.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Veşmintele tradiţionale româneşti au devenit sursă de inspiraţie pentru marile case de modă, însă nu întotdeauna într-un mod etic