Viaţa la cămin începe în şantier, pentru sute de studenţi
Mai e puţin până când facultăţile îşi vor deschide porţile, iar căminele sunt încă în renovări. Cel puţin la stat. Ca în fiecare an, se fac lucrări pe repede înainte.
Mai e puţin până când facultăţile îşi vor deschide porţile, iar căminele sunt încă în renovări. Cel puţin la stat. Ca în fiecare an, se fac lucrări pe repede înainte.
Mizerie pe holuri, rugină la toalete şi miros insuportabil în capătul holului, de la ghena de gunoi. Aşa arată câteva dintre căminele din complexul studenţesc Regie. Asta în interior. În exterior, însă, angajaţii muncesc de zori. Vopsesc borduri, taie iarba şi înlocuiesc uşile.
La câţiva metri distanţă, situaţia e chiar mai rea.
Chiar daca multe dintre facultati isi deschid portile chiar de saptamana viitoare, multe dintre camine arata cam asa acum, in zona regie. Acest camin, de la medicină, este complet in renovare.
După repartizarea locurilor în cămine, Mihnea Oprea, boboc în anul I la Medicină, a aflat că trebuie să se descurce pe cont propriu. Aşa că a venit mai devreme de la Ploieşti, pentru a căuta o soluţie.
Conducerea Universităţii îi asigura pe tineri că lucrările vor fi gata până la sfârşitul acestei săptămâni.
"În ceea ce privește stadiul actual al lucrărilor de renovare ce vizează Căminul U4 din Campusul Universitar Regie, potrivit clauzelor contractuale, finalizarea acestora are ca termen data-21 septembrie 2018, ceea ce nu va afecta procesul de cazare a studenților", se arată în comunicatul Universităţii Bucureşti.
Studenţii mai mari sunt mai încântaţi de atmosfera din cămin, decât de condiţii. Şi văd principalul avantaj. Cazarea îi costă între 100 şi 200 de lei pe lună.
Cei care îşi permit merg la căminele private. Eliza stă într-un campus particular de mai bine de 3 ani.
Zaharia Eliza Georgiana, studentă: "Dispun de foarte multe facilităţi: o baie proprie, nu trebuie să o împart cu tot palierul, cuptor cu microunde şi frigider în propria cameră. O spălătorie care merge pe baze de jetoane. În această comunitate vin şi studenţi din afară şi poţi să afli şi cultura lor, e diferit."
Dar într-un astfel de loc, preţul este între 100 şi 300 de euro de persoană. Comparabil cu o chirie din Capitală. Oricum, mulţi studenţi sunt nevoiţi să-şi găsească o garsonieră sau un apartament. În România, sunt peste 400 de mii de studenţi şi doar 100 de mii de locuri în căminele de stat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰