Antena Meniu Search
x

Viaţă românilor se scumpeşte! De la 1 octombrie,cresc facturile la gaz şi energie electrică!

Viaţa românilor se scumpeşte şi mai mult peste două zile. De la 1 octombrie, vom plăti mai mult pentru carburanţi, pentru facturile la gaz şi curent

Vezi și

Viaţa românilor se scumpeşte şi mai mult peste două zile. De la 1 octombrie, vom plăti mai mult pentru carburanţi, pentru facturile la gaz şi curent şi, automat, pentru alimente. Iar tendinţa, spun analiştii, este de creştere. Aşa că până la sărbătorile de iarnă, totul va fi mai scump. Până şi cursul euro va atinge un maxim alarmant. 

Suntem la două zile distanţă de un val de scumpiri alarmant. În prag de iarnă, mai exact de duminică, tarifele la gaz cresc cu 6 procente. 

Prin urmare, dacă, de exemplu, factura noastră era până acum de 100 de lei, după majorare, vom plăti 106 lei. 

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei: "Fiind seceta in acest an, productia hidro e scazuta. Se compenseaza scaderea lor de productie cu productie de carbune care e mai scumpa. Undeva, e natural sa existe o crestere a pretului, mai ales ca anul trecut era nenatural de mic pretul."

Cu cinci procente creşte şi preţul energiei electrice, deci şi acolo facturi mai mari. 

Creşteri se văd deja şi la casele de schimb valutar. Astăzi, moneda europeană a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii 5 ani. BNR a anunţat un curs de 4 lei şi 59 bani. Iar previziunile analiştilor financiari sunt sumbre. Specialiştii preconizează că în luna decembrie a acestui an, un euro va fi cotat la 4 lei şi 70 de bani. Aşa că preţurile vor creşte la aproape tot ce cumpărăm, asta în timp ce puterea de cumpărare scade.

Dan Suciu, BNR: "Un leu alterat de inflatie e mai slab fata de cal care nu e erodat. puterea de cumparare a oamenilor slabeste."

Tot de la întâi octombrie, preţul benzinei va sări de cinci lei pe litru. Intră în vigoare a doua tranşă a accizei, adică încă 16 bani în plus pentru fiecare litru de carburant. Motivele creşterii ţin şi de introducerea supraccizei dar şi de preţul barilului de petrol care, şi el a crescut. Benzinarii au ridicat preţurile încă de acum trei săptămâni. Iar Consiliul Concurenţei a monitorizat situaţia. Nu îndeajuns de aproape.

Creşterea de la pompă o vom regăsi şi în costul alimentelor. 

Vârful icebergului îl vom simţi chiar de sărbători. Crăciunul îi va prinde pe cei mai mulţi recalculând bugetul familiei. 

De sarbatori, in bradul de Craciun primim cadouri. Anul acesta cadourile sunt taxe si scumpiri. Vom plati mai mult pentru facturi, rate si combustibil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Viaţă românilor se scumpeşte! De la 1 octombrie,cresc facturile la gaz şi energie electrică!