Video "Vin de vreo 10 ani la Braşov, dar nu văd nicio schimbare". Reacţia turiştilor când ajung în cea mai importantă gară din centrul ţării
Trenul către munte a devenit, în ultima vreme, arma secretă a turiștilor care vor să evite ambuteiajele de pe Valea Prahovei. Numai că, pentru a se bucura de destinaţie, oamenii trebuie mai întâi să înfrunte un peisaj dezolant: gara din Braşov. Aproape în paragină, gara centrală le dă "Bun venit!" oaspeților cu peroane vechi, chioșcuri dezafectate, tuneluri insalubre și o atmosferă generală în total dezacord cu ceea ce ar trebui să fie un oraș turistic. Promisiuni de modernizare există de zece ani, însă până acum au rămas doar vorbe.
Gara centrală Braşov este una dintre cele mai tranzitate gări din România. Pe aici trec zilnic zeci de trenuri de călători, printre care se află şi mulţi turişti. Dacă te uiţi în jur însă, gara pare lăsată în paragină.
Un lucru care nu e bine făcut. Trebuie renovată, din punctul meu de vedere, spune un localnic.
Nu s-a făcut nimic de ani de zile, mai adaugă un altul.
Vin de vreo 10 ani la Braşov, dar nu văd nicio schimbare, afirmă o femeie.
- Râul care curge pe lângă Castelul Bran, îngropat în munţi de gunoaie. Două comune au primit ultimatum de la...
- Desfăşurare de forţe în centrul Braşovului. O alertă falsă a anunţat că într-un restaurant ar fi fost pusă...
- Probleme în lanţ pe calea ferată: O locomotivă a luat foc în gara din Sinaia, iar o alta s-a răsturnat în...
Mizerie şi haos în Gara Centrală din Braşov
Cu bănci care stau să cadă, chioșcuri dezafectate, tuneluri insalubre, tomberoane rupte şi multă mizerie - aşa sunt întâmpinaţi vizitatorii. Din această gară pleacă și sosesc nu doar trenuri din România, ci şi din Budapesta, Viena, München sau Praga. Oaspeţii de peste hoare dau însă de o nouă provocare: ORIENTAREA.
Claudiu Loghin, reporter Observator: Suntem la compartimentul pentru bagaje al gării centrale din Braşov. Programul este de la 7:30 la 19:30. Ceasul e aproape 11:00. Suntem anunţaţi că trebuie să sunăm la o sonerie pe care nu o găsim. Din nou, doar în română, că trebuie să sunăm la acea sonerie, apoi că pe gestionar îl găsim la WC-ul public din gara centrală. Totuşi, ne decidem să căutăm soneria şi, surpriză, o găsim nicăieri altundeva decât: după colţ.
Reporter: Dar lumea care nu citeşte în română cum îşi dă seama unde vă găsesc?
Angajată gară: Păi, mă ştie.
Reporter: Păi da, dar sunt călători, vin prima dată în gara Braşov şi vorbesc engleză.
Angajată gară: Informaţiile...
Dacă mai facem câţiva paşi, anunţurile reuşesc să-i zăpăcească şi pe români.
Claudiu Loghin, reporter Observator: La Braşov, după ce îşi cumpără biletele, călătorii nu au voie să stea în holul caselor de bilete, ci sunt rugaţi să poftească fie la tren, fie în sălile de aşteptare. Doar că în gara centrală din Braşov nu există nici măcar o sală de aşteptare, ci doar bănci care sunt lăsate, culmea, în holul caselor de bilete.
Primăria Braşov încearcă de 15 ani să preia în administrare Gara Centrală
Primăria încearcă de 15 ani să preia în administrare gara, pentru a o moderniza, susţine edilul, însă fără succes.
În momentul în care gara va fi la Municipiul Braşov, cu siguranţă Consiliul Local va aproba fondurile necesare, spune primarul.
Gara Brașov este cea mai importantă gară din centrul țării, de aici pleacă trenuri în 7 direcții.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰