Antena Meniu Search
x

Vindem în viu şi ieftin! România exportă 1,5 milioane de viței și oi în fiecare an

Carnea de vită şi de oaie cumpărată din ţară la preţuri de nimic ajunge în Orientul Mijlociu de 5 ori mai scumpă

Vezi și

Carnea de vită şi de oaie cumpărată din ţară la preţuri de nimic ajunge în Orientul Mijlociu de 5 ori mai scumpă, iar de cele mai multe ori aceeaşi carne trimisă la export revine pe piaţa de la noi. Între timp, cei din asociaţiile de crescători de animale şi exportatorii atrag atenţia ca statul se implică prea puţin în susţinerea fermierilor.

România este cel mai mai mare exportator de animale vii din Uniunea Europeană către ţări terţe. În fiecare an, exportăm peste 1, 5 milioane de viţei şi oi în Egipt, Turcia, Liban, Palestina, Israel sau Iordania. Carnea românească este la mare căutare din cauza preţului mic.

Un kilogram de carme de vită, în viu, se vinde cu aproape 20 de lei, însă pe piaţa din Israel se găseşte la un preţ.. de 4 ori mai mare.

SINCRON MARY-EUGENIA PANĂ, PREŞEDINTELE ASOCIAŢIEI CRESCATORILOR SI EXP DE BOVINE, OVINE SI PORCINE DIN ROMÂNIA>

00:38 "

Eugenia Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, oine şi porcine din România: "În România, nu există tradiţie de consum şi fiind preţuri foarte bune în afară, fermierii nostri preferă să vândă."

Gabriel Păun:  "România este capabilă de acolo unde a plecat în anii 80 când îşi vdea interesul şi exporta în mod tradiţional şi istoric carne în Orientul Mijlociu, dar îşi ţinea animalele mai mult în România."

Paradoxal este că ajungem să importăm carne chiar din aceleaşi locuri unde am... exportat.

Eugenia Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, oine şi porcine din România: "Mi se pare o problemă, o problemă pe care am pus-o în evidenţă de ceva timp. Am putea să o rezolvăm prin două etape. Un program de susţinere a consumului intern de carne de vită şi carne de ovină şi printr-un program de susţinere financiară a fermierilor."

ONG-urile au atras atenţia şi în ce condiţii sunt transportate aceste animale. Unele chiar legate brutal cu frânghii sau lanţuri, la temperaturi ridicate, fără hrană şi apă. Imaginile au ajuns în Parlamentul European care vrea să înceapă o anchetă.

Cei din condurea organizaţiilor susţin că s-au încălcat legile Uniunii Europene. dar şi standardele Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Vindem în viu şi ieftin! România exportă 1,5 milioane de viței și oi în fiecare an