Sistemul de termoficare din București e depășit. Oamenii se tem că vine iarna peste ei: „Ca pe vremea lui Ceaușescu, mamă”
Zeci de mii de bucureşteni îşi fac baie la lighean si se pregătesc să dârdâie în case, ca pe vremea comunismului. Sistemul de termoficare din București este complet depăşit. Țevile, unele vechi de zeci de ani, se sparg la doar câțiva metri distanță de unde tocmai au fost cârpite. Peste doar câteva zile, Termoenergetica ar trebui să înceapă să dea drumul la căldură.
- Zeci de mii de oameni se tem că vine iarna peste ei şi calorifele rămân bocnă
- Reţeaua de termoficare din Capitală e veche, iar avariile sunt la ordinea zilei
Mariana Vlad: Asta e cratiţa cu care încălzesc apă taie şi sunt obligată să spăl un bolnav, paralizat în condiţiile acestea. O încălzesc, merg la baie torn în lighean, mă întorc.
Am scăpat de dictatură acum 30 de ani, dar lipsurile şi umilinţele acelor vremuri au rămas. Locatarii din sute de blocuri din Bucureşti au revenit în prag de iarnă la practica spălatului la lighean.
La casieria blocului, banii curg în continuare. Doamna Virginia adună minuţios banii de la locatari, care apoi merg în conturile Termoenergetica.
Virginia Rădulescu, administrator bloc: Noi plătim iarna în jur de 25-28 de mii de lei pe lună. La radet dacă suni ori nu răspund, ori e ocupat. Ieri am dat 40 de apeluri.
Un ritual obositor şi degradant. În tot acest timp, administraţiile fac ce ştiu ele mai bine: pasează problema.
Nicuşor Dan, primarul ales al Capitalei: Dacă cineva are o problemă cu apa caldă trebuie să întrebe pe primarul în funcţie al Capitalei şi nu pe mine. Termoenergetica a fost un eşec de la momentul înfiinţării sale.
Un sistem mamut, cu o lungime de aproape 4000 de kilometri, adică drumul dintre Bucureşti la Lisabona, spre exemplu. După decenii de neglijenţă, gigantul construit în comunism e în moarte clinică.
Burghiu Alexandru, director Termoenergetica: Înţelegem foarte bine ceea ce trebuie să trăiască cetăţenii Bucureștiului. Și nouă ne-ar conveni să facem lucrurile să meargă extraordinar de bine, dar tehnic nu e posibil. Astfel de lucrări nu se pot face în 2-3 ani, e imposibil.
Pe măsură ce sistemul se prăbuşeşte, ia cu el vieţi omeneşti, în accidente îngrozitoare.
Muncitor: Lucrăm în condiţii improprii. Căldură, temperatură extrem de mare jos. Mizerie. Facem avarii, punem petice. Acum faci aici, se sparge mai încolo. Nu ştiu cum vom rezista cu presiunile in iarna. Daca vom ridica presiunile un pic mai sus de 3 va bubui peste tot.
Andre Rotaru, reporter Observator: Aşa arată o conductă magistrală. Are diametrul de aproximativ un metru şi alimentează cu agent termic nu mai puţin de 3 cartiere. Aşadar în momentul în care o astfel de ţeavă cedează, avaria este una de proporţii.
Şi în subteran, se fac reparaţii minime, acolo unde arde cel mai tare.
Adrian Untea, director direcţia mecano-energetică: Ar trebui înlocuite aceste conducte? Da. Aceste conducte sunt puse în funcţiune la începutul anilor 90, conform duratei de funcţionare trebuiesc înlocuite. Adică trebuiau deja înlocuite.
Doar astăzi, Termoenergetica a raportat că peste 1000 de blocuri nu au apă caldă. La un calcul simplu, aflăm că este vorba de cel puţin 32,000 de bucureşteni. Adică populaţia unui oraş precum Câmpina. Însă cifra reală este, probabil, mult mai mare.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰