Antena Meniu Search
x

Amenintare pentru smartphone-uri: virusi care forteaza telefonul sa sune la numere cu valoare adaugata

Ce ati spune daca un raufacator v-ar cunoaste traseul catre serviciu, ar sti pe cine ati sunat de-a lungul zilei si cu cine ati schimbat mailuri? Ba mai mult, ar reusi sa trimita mesaje in numele dumneavoastra. Acest scenariu apocaliptic este trait de tot mai multi posesori de telefoane inteligente care, din neatentie, permit instalarea unor programe - spion.

Vezi și

Cu cat sunt telefoanele mai inteligente, cu atat hackerii sunt mai fericiti. O singura clipa de neatentie si telefonul inteligent se transforma intr-un adevarat hot al celor mai importante date personale. Iar consecintele pot fi catastrofale. Dan Dragomir este unul dintre romanii care au descarcat din greseala un program-spion.

“M-am trezit ca contul de Gmail este accesat din China. Omul trimitea mesaje cu link-uri. Noroc ca erau cu litere chinezesti si se prinde lumea ca e spam”, povesteste Dan Dragomir, blogger IT&C.

Un astfel de program se instaleaza fara ca posesorul telefonului sa stie acest lucru. De obicei vine la pachet cu o aplicatie pe care o dorim, de exemplu un joc. Ulterior, hackerii au acces la email, numerele de telefon, poze, traseul parcurs si alte date personale. Incet, dar sigur, cei interesati stiu despre dumneavoastra mai mult decat familia sau prietenii.

Aplicatia se instaleaza, nu exista nicio eroare, totul merge normal si la prima pornire cand vrem sa jucam jocul, datele personale sunt trimise unei terte parti.

Evident, interesul raufacatorilor pentru exploatarea in scop comercial a informatiilor de pe telefoane este tot mai mare. In ciuda acestei tendinte, putini stiu care sunt riscurile din spatele telefoanelor inteligente.

Dar pericole sunt multe. Mai nou, au aparut virusii care forteaza telefonul mobil sa sune la numere cu valoare adaugata. Specialistii spun ca pericolele informatice nu pot fi combatute decat cu un software specializat.

Cea mai buna protectie este instalarea unei solutii antivirus. Si, in general, utilizatorii sunt sfatuiti sa fie atenti la ce aplicatii descarca si mai ales de unde”, spune Liviu Arsene, specialist in securitate informatica.

In Romania exista peste 3,5 milioane de telefoane inteligente si 7 milioane de conexiuni pentru internetul mobil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Amenintare pentru smartphone-uri: virusi care forteaza telefonul sa sune la numere cu valoare adaugata