Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!! Vorbitul excesiv la telefon creste tensiunea arteriala si provoaca stres!

Vorbitul la telefon in mod excesiv creste tensiunea arteriala si provoaca stres! Cel putin asa sustine un studiu facut de britanici. Romanii nu sunt de acord cu asta

Vezi și

Telefonul mobil. In zilele noastre, exista cate unul aproape in fiecare buzunar. Daca nu doua sau chiar trei. Aparatul ingenios are si o istorie. In 1973, s-a dat primul apel telefonic de pe un aparat pe care il puteai lua cu tine. Avea peste un kilogram si butoane pe care le puteai apasa fara sa-ti pui ochelarii de vedere.

Dupa 40 de ani, aparatul care te tine conectat permanent cu lumea din jur, cel pe care toti il consideram un lucru de care nu ne-am putea dezlipi, ar putea fi nociv. Britanicii atrag atentia ca mai mult de 30 de apeluri pe zi ar putea duce la cresterea tensiunii arteriale si la un stres continuu. Romanii? Nu sunt de acord.

E clar, doar zgomotul din strada este stresant, nu convorbirile in sine. Asa ca mergem intr-un loc mai linistit. In autobuz. Remarcam o doamna care sta cu telefonul in mana de cateva minute si butoneaza. “Mai bine ma intrebati de cate ori nu vorbesc la telefon pe zi”, afirma aceasta. Interviul a durat cu totul un minut si jumatate, timp in care doamnei ii suna telefonul de trei ori. Nicio secunda nu a parut deranjata de acest lucru.

Plusam si ne intoarcem pe strada sa observam. La fiecare colt, oamenii par lipiti de plasticul plin de circuite. Unii rad, altii se cearta, altii dau sau primesc explicatii. Incercam si pe domeniul afacerilor si ne orientam catre oameni la costum. Surpriza, unii nu se pot dezlipi de telefon nici cand nu vorbesc la el.

Surprinsi de rezultatul sondajului nostru decidem sa intrebam un specialist. “In momentul in care vin spre mine foarte multe tipuri de solicitari si telefonul este permanent cu noi se produc efecte la nivel organic. Produce dereglari pana la imbolnavirea organelor”, sustine psihologul Cristina Fulop.

Si nu numai. Si psihicul este la fel de afectat chiar daca ne dam seama sau nu. “Eu ii sfatuiesc pe pacientii mei sa plece in croaziere. Croazierele le permit ca macar pe perioada in care se afla in larg sa nu aiba semnal la telefonul mobil”, a mai afirmat psihologul.

Si singurul nostru intervievat care recunoaste sau realizeaza cate probleme poate cauza vorbitul la telefon este Andrei Duban. “Este foarte dauntor, la modul foarte sincer, dar, din pcate, suntem dependenti de el”, a spus Duran.

Pe langa faptul ca vorbitul la telefon poate ridica tensiunea arteriala, produce si foarte mult stres. In momentul in care simtiti ca stresul a atins un nivel maxim si nu va mai puteti concentra sau nu va mai puteti desfasura activitatea ca in mod normal primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa consultati un psiholog. El va poate spune daca intr-un cabinet se poate rezolva problema sau daca aveti nevoie si de tratament medicamentos.

Potrivit studiilor utilizarea telefonului mobil in exces va poate afecta grav auzul, poate duce la impotenta sau in unele cazuri, la cancer.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!! Vorbitul excesiv la telefon creste tensiunea arteriala si provoaca stres!