Antena Meniu Search
x

Video Vremea capricioasă din primăvară scumpeşte mierea. Specialiştii avertizează că "sunt pierderi"

Mierea are un gust amar pentru apicultori, în acest an. Crescătorii de albine din Banat spun că e cel mai rău sezon din ultimele două decenii, din cauza frigului de la începutul primăverii care a făcut ravagii în stupi. Preţurile vor creşte proporţional cu pierderile. Vor fi mai mari chiar şi cu 30 de procente. 

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 06.05.2021, 21:25

Vezi și
  • Producţia de miere este de trei ori mai mică decât în mod normal.

"Aici s-ar putea să mai fie miere. Încă este miere de anul trecut", e fărâma de speranţă a lui Gheorghe Stanciu. Apicultor de-o viaţă, se ocupă de albine de mai bine de 60 de primăveri, dar una asemenea celei de acum nu prea a întâlnit.

Dacă în alţi ani avea şi 30 de kilograme de miere dintr-un stup, acum abia adună nouă. Anul începuse promiţător, dar primăvara a distrus orice aşteptare.

Petru Dodea, Asociaţia Crescătorilor de Albine din Timiş: La primul frig, în momentul în care albina a început să se dezvolte, au regresat şi lucrul acela a fost primul pas care a dat înapoi dezvoltarea albinelor. Sunt pierderi. Odată de miere, în al doilea rând, consumatorul final s-ar putea să plătească un preţ mai mare.

Mierea de rapiţă e aproape compromisă, însă mierea de salcâm sau de tei mai are totuşi o şansă, spun apicultorii, care stau acum la mila vremii. Nu e de mirare că preţurile vor exploda. 

Pe acelaşi subiect

Primăvara extrem de capricioasă a creat probleme atât apicultorilor, cât şi albinelor. Din cauza temperaturilor scăzute şi a oscilaţiilor foarte mari, albinele nu au ieşit din stupi, iar când au ieşit au dat de plante insuficient dezvoltate. 

Un kilogram de miere ar urma să coste între 25 şi 40 de lei

Toate aceste probleme se traduc în miere mai scumpă. De exemplu, mierea de salcâm poate ajunge la 40 de lei kilogramul, spun apicultorii, în timp ce mierea polifloră se va vinde chiar şi cu mai mult de 25 de lei pentru un kilogram.

Pe tarabele din piaţă se vinde încă miere de anul trecut, însă nici 2020 nu a fost prea generos la producţie.

Chiar şi aşa, doza de sănătate pe care o găsim în borcanul de miere îi face pe oameni să nu o taie de pe lista de cumpărături: "Cumpăr, nu contează preţul, pentru că şi ei au avut pierderi şi trebuie să înţelegem chestiile astea".

Apicultorii speră la un ajutor de urgenţă din partea Guvernului, care deocamdată nu ia acest lucru în calcul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Vremea capricioasă din primăvară scumpeşte mierea. Specialiştii avertizează că "sunt pierderi"