Antena Meniu Search
x

Vulturul pe cale de dispariție a fost salvat de la moarte sigură

Este una dintre speciile de păsări pe cale de dispariţie şi protejate în România, dar asta nu-i împiedică pe unii să încerce să facă trafic cu ea.

de Redactia Observator

la 26.06.2020, 11:35

Vezi și
  • În ţară nu mai există decât 50 de perechi.
  • Reabilitarea puiului ar însemna un adevărat succes.

În urmă cu o lună, un pui de vultur codalb a fost găsit rănit în pădure cel mai probabil după o încercare nereuşită de braconaj.

Membrii unei asociaţii se luptă acum să îl trateze şi să îl elibereze. În ţară nu mai există decât 50 de perechi iar reabilitarea puiului ar însemna un adevărat succes.

Puiul de vultur codalb a ajuns la adăpostul grupului Milvus din Târgu Mureş cu aripa lovită. Medicul veterinar a decis că imobilizarea e singura soluţie pentru a-i putea salva viaţa. O cameră cu senzori de mişcare a fost folosită pentru evaluarea stării de sănătate a păsării.

Vitalis Borka, medic veterinar asociația West for Wild: O să ajungă într-o volieră mai mare unde poate să își exerseze zborul, iar pentru eliberare este imperios necesar să aibă o anumită masă musculară respectiv tonus muscular. După speranțele mere dacă mai petrece încă o lună la noi nu pentru volieră mai mare va fi capabil să fie eliberat.

Codalbul aproape a dispărut din România, din cauza unei practici iresponsabile. Cu învoirea statului, crescătorii de animale lăsau, secolul trecut, cadavre ortrăvite de oi pe câmp.

Scopul era reducerea numărului de lupi, însă înaintea lupilor apucau să se otrăvească vulturii.

Iulia Vizi, coordonator comunicare grupul Milvus: Suntem foarte preocupați de această specie pentru că în România avem în jur de 50 de perechi de acest soi și este o populație care este în creștere la nivel mondial și sperăm că va fi și în România. 

Reprezentanţii asociaţiei spun că puiul ar fi fost victima unei încercări de braconaj, pentru că în zona în care li s-a spus că a fost găsit nu există niciun exemplar matur din această specie. Vulturul Codalb este cea mai mare pasăre de pradă care trăieşte în România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Vulturul pe cale de dispariție a fost salvat de la moarte sigură