Video "Zăpada mieilor" a distrus livezile de pomi fructiferi din ţară. "Anul acesta e calamitat, nu vom avea nimic"
Anul acesta vom duce dorul fructelor româneşti, atât de gustoase şi sănătoase. "Zăpada mieilor" a prins pomii înfloriţi. În sudul ţării, copacii sunt extrem de afectaţi şi există riscul să nu rodească deloc.
La poalele munţilor, în Pociovaliștea, Gorj, se întind livezi întregi. Pomicultorul din imagini are două hectare de mere ionatan şi golden. Erau plini de muguri, dar ninsoarea, bruma şi gerul din ultimele zile i-au distrus. "După cum se vede, mugurul e afectat. E afectat mai mult de 80%. Noi am încercat să facem toate lucrările de tăieri, de stropiri, dar cu frigul n-ai ce face", oftează Anghel Rădoi, pomicultor.
Frigul a distrus livezile de pomi fructiferi
O localnică are curtea plină de pomi fructiferi. "Azi-noapte a fost ger, a îngheţat apa în vălău la găini şi uitaţi-vă, s-a uscat tot, au picat florile", arată Dana Tănăsescu. În fiecare an umplea cămara cu gemuri şi dulceţuri din propria livadă. "Peltea de gutui, de struguri asorat cu măr, cu pere. Anul acesta e calamitat, nu vom avea nimic".
"Cei mai sensibili sunt caişii. Ei înfloresc primii", spune Valentin Priporeanu, director Direcţia pentru Agricultură Gorj.
- România produce tone de mere gustoase, dar aproape nimeni nu le vrea. Cumpărătorii preferă fructele cu aspect frumos
- Frumuseţea naturii renaşte în livada faptelor bune. Un gest la îndemâna unui copil de 3 ani va aduce în timp...
- Nereguli grave în Hala Obor: carnea, ţinută în tăvi ruginite şi tranşată pe tejghea. Controale ANPC după un...
Recolta de mere de Voineşti, compromisă
Şi în patria merelor, la Voineşti, în Dâmboviţa, e dezastru în livezi. Vasile Neagu are 800 de pomi şi se aştepta la o producţie bună: "Ce nu e îmbobocit s-ar putea să scape, dar ce a ieşit boboc roşu, a îngheţat pistilul. Ia uitaţi cum pică! S-a dus".
"Tot ce a fost înflorit până în acest moment ... sunt afectaţi în proporţie de 90-100%", declară Claudiu Popa, viceprimarul din comuna Voinești. "Polenul din capătul staminelor deja s-a uscat".
Pentru că merele sunt ieftine, pomicultorii din Voineşti se bazau pe caişi, piersici şi pruni. Numai că şi aceştia au fost distruşi. "În special sâmburoasele cred că o să fie afectate în proporţie de 70%", arată un pomicultor.
Cât costă fructele, pe taraba din piaţă
În piețe, vânzătorii nu sunt îngrijoraţi că nu vor avea fructe româneşti, ci de faptul că nu au cui să le vândă. Un kilogram de mere gustoase şi sănătoase, păstrate de anul trecut, costă între 1 leu şi 2,5 lei. "Muncim şi nu agonisim nimic".
Anul acesta va fi, însă, altfel. Fructele româneşti vor fi mai greu de găsit în pieţe şi magazine şi mult mai scumpe.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰