Zece persoane au fost reţinute în dosarul produselor din carne alterate
35 de persoane au dat cu subsemnatul în faţa procurorilor DIICOT, iar 10 dintre ele au fost reţinute pentru 24 de ore, în dosarul de evaziune fiscală şi comerţ cu alimente alterate.
Într-o singură zi, peste două sute de tone de carne stricată şi mezeluri expirate au fost confiscate în toată ţara, după o acţiune fără precedent a poliţiştilor, procurorilor şi inspectorilor de la Protecţia Consumatorilor!
Anchetatorii vorbesc despre un adevărat atentat la sănătatea naţională şi o fraudă de cel puţin 15 milioane de euro! Distribuitori din toată ţara au fost urcaţi în dubele jandarmeriei şi aduşi la Sediul Central al DIICOT, din Bucureşti.
În total, 35 de oameni au dat cu subsemnatul în faţa procurorilor DIICOT. Printre ei, angajaţi de la Direcţia Vămilor şi Protecţia Consumatorilor.
Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu de peste 15 milioane de euro. Bani luaţi în schimbul sănătăţii a milioane de români.
Sute de tone de carne de pui, porc sau vită aduse ilegal în ţară erau vândute la negru pe piaţa românească. Printr-o reţea de crimă organizată din care ar face parte peste 100 de firme din capitală şi alte câteva zeci în marile oraşe. Toate au fost verificate de ofiţeri DIICOT, FISC şi inspectori de la siguranţa alimentelor.
Prin intermediul unor firme fantomă, reţeaua aducea carne din Olanda, Polonia, Marea Britanie şi Germania, fără să plătească taxe. Marfa ajungea în depozite şi la producători din toată ţara care o vindeau la un preţ mai mic decât cel de pe piaţă.
Când carnea depăşea termenul de valabilitate, era procesată şi transfomată în mezeluri care ajungeau în magazine dar şi la firme de catering.
Zilnic, zeci de tiruri cu alimente bune de aruncat intrau în depozite. De aici, carnea ajungea pe mesele românilor.
Anchetatorii au făcut interceptări în care membrii reţelei spun cum era pregătită carnea care ieşea din termenul de garanţie, reambalată, reetichetată şi distribuită pentru vânzare. Marfa ar fi ajuns şi în magazine mari sub formă de mezeluri şi carne congelată.
În cercul suspecţilor ar fi şi mari producatori de pe piaţa de carne din România. Depozitele unei fabrici din Cluj au fost percheziţionate şi s-a pus sechestru pe carne. Inspectorii au verificat şi magazinele producătorului din toată ţara.
Autorităţile spun că evaziunea fiscală la carne reprezintă 40 la sută dintr-o piaţă de aproape 2 miliarde de euro. Un român consumă în medie 4,5 kilograme de carne lunar. Nimeni nu poate să spună, însă, câtă carne alterată au consumat românii din cauza vânzărilor la negru.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰