Antena Meniu Search
x

Video Zeci de copii au ocazia să înveţe meşteşugul ţesutului la războaie vechi de 100 de ani, de la un meşter popular din Gorj

Portul popular este şi va rămâne tradiţia cu care poporul român se mândreşte şi peste hotare. Ce-i drept, în ultimul deceniu, tradiţiile au început să dispară încet-încet. Într-o comună din judeţul Gorj însă, zeci de copii deprind meşteşugul ţesutului la războaie vechi de 100 de ani.

de Redactia Observator

la 15.06.2021, 16:57

Vezi și

Zeci de copii din localitatea Arcani stau cu orele în faţa războialeor de ţesut pentru a duce tradiţia mai departe. Îi îndrumă Liliana Arapu, sau tanti Leana, aşa cum o cunosc cei mici. A învăţat meşteşugul de la bunica şi mama sa, iar acum îi învaţă şi pe alţii tainele ţesutului. 

Liliana Arapu - meşter popular: Am 25 înscrişi şi vin cu drag. Cel mai frumos sentiment când văd că cineva vrea să îmi ia locul îl voi lăsa cu drag.

Copiii sunt încântaţi şi spun că nu le este greu să înveţe această meserie. Iar părinţii sunt la rândul lor bucuroşi că cei mici ajută la păstrarea tradiţiei.

Părinte: Îmi place că se ţine tradiţia. Eu sunt normal din Maramureş. Sunt căsătorită aici. La noi în Maramureş se ţine tradiţia. Nu este iarnă să nu fie război în casă.

Liliana Arapu şi-a dorit foarte mult să transmită acest meşteşug tinerilor, iar când i s-a oferit şansa să deschidă un atelier la Arcani şi să îi înveţe "meserie", nu a stat pe gânduri. Mai ales că, spunea ea, este şi un bun prilej de relaxare.

Liliana Arapu - meşter popular: Pentru mine e cea mai mare relaxare. Şi dacă nu mă simt bine, că fiecare om are câte o boală, vin şi ţes sau torc sau cos sau fac ceva şi uit de boală.

De-a lungul timpului, zeci de cursanţi i-au trecut prin mâini şi au invăţat să lucreze la cele trei războaie de ţesut vechi de 100 de ani. Produsele realizate la Arcani sunt apreciate atât în ţară, dar şi peste hotare. Nu de puţine ori străinii au venit aici pentru a cumpăra câte un covoraş sau un obiect vestimenar făcut la război.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Zeci de copii au ocazia să înveţe meşteşugul ţesutului la războaie vechi de 100 de ani, de la un meşter popular din Gorj