Antena Meniu Search
x

Zile libere pentru părinți și după încetarea stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar

Deputații au votat, astăzi, cu unanimitate de voturi proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 30/2020. Potrivit acestuia, părinții vor beneficia de zile libere pentru a-și supraveghea copii până la încheierea anului școlar.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 06.05.2020, 15:28

Zile libere pentru părinți și după încetarea stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar - Observator / Imagine ilustrativă
  • Beneficiari sunt părinții care au copii cu vârsta de până la 12 ani.
  • Actul normativ se mai adresează părinților care au copii cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani.

După ce va intra în vigoare, legea va permite părinţilor să ceară zile libere plătite de la angajator până la încheierea anului şcolar.

Teoretic, în structura anului şcolar intră şi vacanţa de vară, însă deputatul UDMR Éva-Andrea Csép, unul dintre iniţiatorii amendamentului, a explicat că măsura va fi valabilă până la încheierea cursurilor şcolare din semestrul doi.

Potrivit Legii nr. 19/2020, în vigoare în acest moment, părinţii beneficiază de zilele libere pentru supravegherea copiilor pe perioada suspendării cursurilor şcolare, nu doar pe perioada stării de urgenţă, relatează Mediafax.

De zilele libere plătite beneficiază părinţii cu copii de până la 12 ani şi părinţii cu copii cu dizabilităţi de până la 18 de ani. Noile prevederi vor extinde măsura şi pentru părinţii ce au copii cu dizabilităţi de până la 26 de ani.

Zilele libere plătite se acordă dacă munca de acasă sau telemunca nu sunt posibile. Conform estimărilor, cel puţin un milion de părinţi cu copii mai mici de 12 ani ar putea beneficia de ajutorul de la stat de 75% din salariul de bază pentru fiecare zi liberă, dar nu mai mult de echivalentul pe zi al 75% din câştigul salarial mediu brut.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Zile libere pentru părinți și după încetarea stării de urgenţă, până la încheierea anului şcolar