Antena Meniu Search
x

Ziua Crucii, sărbătorită cu must și pastramă de berbecuț, lângă București

Creştinii ortodocşi au sărbătorit sâmbătă Ziua Crucii. Se spune că această zi reprezintă începutul toamnei şi marchează un moment important în satele româneşti: culesul viilor. Iar românii au sărbătorit cum ştiu mai bine.

de Redactia Observator

la 14.09.2019, 22:18

Vezi și

Creştinii ortodocşi au sărbătorit sâmbătă Ziua Crucii. Se spune că această zi reprezintă începutul toamnei şi marchează un moment important în satele româneşti: culesul viilor. Iar românii au sărbătorit cum ştiu mai bine. Cu must dulce, vin de calitate şi pastramă fragedă de berbecuţ. Toate au fost preparate conform tradiţiei, la doi paşi de București. Invitaţii au fost martorii unui vechi obicei - zdrobitul strugurilor cu picioarele.

Îmbrăcate în port popular şi pe ritmurile tarafului de lăutari, tinerele zdrobesc strugurii în picioare. Este cel mai important pas de după recoltă. Iar tradiţia strămoşească este respectată cu sfinţenie, la doi paşi de Capitală.

Acum, puţini mai prepară vinul aşa. În secolul vitezei, se folosesc prese sau zdrobitoare mecanice.

Cu răbdare şi migală, strugurii se transformă în must, considerat de mulţi un elixir al tinereţii. Şi o licoare cu multe beneficii pentru sănătate.

Pentru un plus de savoare, Eugeniu foloseşte un soi special de struguri: muscat de hamburg. Secretul l-a aflat de la bunicul lui şi l-a transformat într-o afacere.

Dar până la vin, trebuie să marcăm începutul toamnei aşa cum se cuvine. Bucătarii ne recomandă o pastramă fragedă de berbecuţ.

Anul acesta, din cauza vremii capricioase, recolta de struguri va fi mai mică faţă de anul trecut. Asta înseamnă cu vom avea vin mai puţin, dar mai de calitate, promit producătorii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Ziua Crucii, sărbătorită cu must și pastramă de berbecuț, lângă București