Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ziua Marinei 2024. Programul festivităţilor de la Constanţa şi din restul ţării

Ziua Marinei - 15 august 2024. An de an e mare sărbătoare pe litoral pe data de 15 august, iar  turiştii se pot bucura de toate festivităţile de la malul mării. 

de Redactia Observator

la 13.08.2024 , 20:27

Ziua Marinei 2024. Programul festivităţilor de la Constanţa şi din restul ţării Ziua Marinei 2024. Programul festivităţilor de la Constanţa şi din restul ţării - Forţele Navale Române

Constanța se pregătește pentru o zi specială cu ocazia Zilei Marinei Române. Pentru buna desfășurare a festivităților, se vor institui restricții de trafic rutier.

 Programul festivităţilor de la Constanţa de Ziua Marinei 2024

La Constanța, manifestările se vor desfășura astfel:

Articolul continuă după reclamă
  • 13 august 2024, în intervalul orar 19:00-20:00, Concert muzică Militară a Forțelor Navale în Piața Ovidiu;
  • 14 august 2024– Ziua Recunoștinței Eroilor Marinari – începând cu ora 08:30  Ceremonie militară și religioasă comemorare eroi – Crucea Marinarilor Faleza Cazino;
Pe acelaşi subiect

- Ceremonie acordare medalii și distincții militare – Faleza Comandament;

- Ceremonie de înmânare a drapelului de luptă;

  • 15 august 2024 – Ziua Marinei Române – Faleza Comandamentului Flotei,

- începând cu ora 10:00 : alocuțiuni, serviciu religios, jocuri și concursuri marinărești, exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.

- de la ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, unde formația muzicală va susține un concert.

Pe 15 august, atmosfera de sărbătoare va fi întregită de focurile de artificii care vor fii pe cerul Constanței. Primul spectacol pirotehnic va avea loc la ora 10:30 iar celălalt foc de artificii va avea loc în jurul orei 22:00.

Ce evenimente sunt în Bucureşti 

Pentru cel de-al 3-lea an consecutiv, Forțele Navale Române organizează anul acesta, în perioada 11 – 15 august, o serie de evenimente culturale, dedicate Zilei Marinei, și la București.

Pe 15 august 2024, începând cu ora 09.00, la București Ziua Marinei Române va fi sărbătorită printr-o ceremonie militară și religioasă, care va avea loc la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Herăstrău), zona Debarcader.

Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un concert, luni, 12 august 2024, orele 19:00-20:00, în piațeta din fața sediului Băncii Națională a României, iar Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” va putea fi vizitat în perioada 13-14 august. Ziua Marinei Române este marcată în București printr-o ceremonie militară și religioasă, care va fi organizată joi, 15 august, orele 9:00-10:00, la Monumentul Eroilor Marinari din Parcul „Regele Mihai I” (Parcul Herăstrău, zona debarcader).

Ziua Marinei este sărbătorită pe 15 august, de Sf. Maria

Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat în Portul Constanța, la bordul crucișătorului Elisabeta, în prezența ministrului de război Dimitrie A. Sturdza și a tuturor ofițerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pe faleza Cazinoului au fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber și jocuri de artificii.

În anul 1912, serbarea a fost pusă sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regina Elisabeta, inițiativa organizării sale aparținând Societății ,,Regina Elisabeta” a Marinarilor Civili din Constanța. Manifestările au evoluat ca amploare și spectaculozitate, ele fiind susținute, în special în perioada interbelică, de Liga Navală Română, Yacht Clubul Regal Român și Asociația Marinarilor Civili Regina Elisabeta.

Tot de Ziua Marinei, M.S. Regele Carol al II-lea a hotărât ca unica școală pentru toți marinarii români să se numească Școala Navală a Majestății Sale Mircea și a creat „Medalia Maritimă”, transformată în anul 1938 în „Virtutea Maritimă”.

În anul 1933, s-a instituit Ziua Apelor, precedând Ziua Marinei și care a fost sărbătorită până în anul 1945.

La 15 august 1936 a fost botezat în cadrul festiv al serbărilor, primul submarin românesc, NMS Delfinul.

În anul 1938, datorită decesului Reginei Maria, la 18 iulie, Ziua Marinei a fost serbată la 8 septembrie, de Sfânta Maria Mică. În timpul celui de-al doilea război mondial, Ziua Marinei s-a serbat într-un cadru sobru, de reculegere și preamărire a eroilor marinari.

În anul 1945, la sărbătoarea marinarilor români au participat și membrii Comisiei Aliate de Control.

Constanța, centrul de greutate al activităților dedicate Zilei Marinei Române

"Municipiul Constanța va fi gazda principală a manifestărilor organizate de Forțele Navale Române, cu prilejul sărbătoririi Zilei Marinei Române, joi, 15 august, începând cu ora 10.00.

După primirea persoanei oficiale și trecerea în revistă a gărzii de onoare, se va înălța drapelul României pe catargul de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, iar la bordul navelor militare vor fi ridicate Pavilionul, geacul și Marele Pavoaz, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și tragerea celor 21 de salve de tun.

În continuare, Șeful Statului Major al Forțelor Navale va adresa mesajul de bun venit la eveniment, după care vor urma alocuțiunile persoanelor oficiale și un serviciu religios, cu depunerea ancorelor de flori în apa Mării Negre, în memoria eroilor marinari.

Zeul Neptun își va face apariția de la bordul șalupei maritime „Luceafărul” și va da startul jocurilor și concursurilor marinărești, pe faleza din fața Comandamentului Flotei.

Salutul de deschidere a exercițiului demonstrativ întrunit va fi transmis de către cadeții de la bordul Navei-școală „Mircea”, iar trei parașutiști vor fi lansați din elicoptere pentru a prezenta publicului aflat pe faleză drapelele României, NATO și UE.

Exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024” cuprinde secvențe din activitățile de instruire executate de marinarii militari, precum inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul submarinului inamic, respingerea desantului maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și apuntarea unui elicopter Puma Naval la bordul fregatei „Regele Ferdinand”.

Finalul exercițiului va fi marcat prin defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.

Seara, de la ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, unde formația muzicală va susține un concert.

Ziua Marinei Române se va încheia cu un spectacol de artificii oferit de Primăria Municipiului Constanța, care va putea fi urmărit din zona Piața Ovidiu – Portul Turistic Tomis.", se arată în comunicatul transmis de Forţele Navale Române

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Ziua Marinei 2024. Programul festivităţilor de la Constanţa şi din restul ţării