Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ziua Naţională Constantin Brâncuşi. Curiozităţi despre marele sculptor, născut pe 19 februarie

19 februarie este zi importantă pentru toţi românii din ţară şi de peste hotare pentru că se împlinesc 149 de ani de la naşterea unui mare simbol al României, cel care a fost sculptorul Constantin Brâncuşi.

de Redactia Observator

la 18.02.2025 , 15:12

Pe 19 februarie se împlinesc 149 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi Pe 19 februarie se împlinesc 149 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi - Profimedia

Şi, dacă în ianuarie avem Ziua Culturii Naţionale, pentru că pe 15 ianuarie s-a născut marele poet Mihai Eminescu, în februarie, de naşterea sculptorului, avem Ziua Naţională Constantin Brâncuşi.

S-a decis că Brâncuşi merită o asemenea celebrare, printr-o Zi Naţională, pentru că a devenit unul dintre cei mai mari scuptori ai lumii şi a devenit un simbol al ţării noastre, cu care ne mândrim şi la atâţia ani după dispariţie.

Ziua Naţională Constantin Brâncuşi este sărbătorită pe 19 februarie 2025

Articolul continuă după reclamă

S-a stabilit ca Ziua Naţională Constantin Brâncuşi să fie celebrată pe 19 februarie, chiar de ziua de naştere a marelui sculptor, astfel că miercuri, 19 februarie 2025, se împlinesc 149 de ani de la naşterea marelui sculptor.

Pe acelaşi subiect

Născut la Hobiţa, în judeţul Gorj, în 1876, Constantin Brâncuşi şi-a petrecut o mare parte din viaţă în Franţa după ce, în 1905, a fost admis la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts. De altfel, Brâncuşi a murit în 1957, la Paris, şi a fost înmormântat la Cimitirul Montparnasse.

Cum se sărbătoresc cei 149 de ani de la naşterea artistului 

Ca în fiecare an, şi în 2025 sunt programate diferite evenimente specifice pentru a celebra memoria marelui sculptor român. De exemplu, la Muzeul Naţional de Artă a României avem "Ziua Brâncuşi" ce presupune tururi ghidate gratuite în Sala Brâncuşi, dar şi proiecţia filmului "În căutarea tatălui pierdut".

De asemenea, la Târgu Jiu va avea loc un program cultural special, program ce include, printre altele, expoziții de pictură, recitaluri și concursuri pentru elevi, dar şi un moment muzical Medalion "Constantin Brâncuși", susținut de maestrul Mircea Suchici.

Curiozităţi despre Constantin Brâncuşi 

De-a lungul timpului, viaţa lui Constantin Brâncuşi a fost întoarsă pe toate feţele. Totuşi, există diferite amănunte pe care oamenii încă nu le ştiu sau poate le-au uitat. Dintre acestea amintim că marele sculptor a plecat din România spre Franţa pe jos, iar în apropiere de Lunéville a fost aproape să-şi piardă viaţa, fiind salvat de călugăriţele de la o mânăstire din apropiere.

De asemenea, trebuie amintit că Brâncuşi a deschis prima expoziţie în Statele Unite ale Americii în 1914, nu înainte de a avea probleme cu autorităţile locale. Conform zigzagprinromania.com, "când a transportat Pasărea din Văzduh din Paris în SUA, vameșii din America l-au obligat să plătească taxa pentru obiecte comerciale, deși nu trebuia. I-au inclus opera de artă la categoria - ustensile de bucătărie și instrumente muzicale. În urma incidentului, a dat SUA în judecată și a câștigat procesul".

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Vă luaţi maşina la mâna a doua sau nouă?
Observator » Ştiri sociale » Ziua Naţională Constantin Brâncuşi. Curiozităţi despre marele sculptor, născut pe 19 februarie