Antena Meniu Search
x

Legea a intrat în vigoare degeaba. Niciun deţinut nu a fost eliberat, chiar dacă au dreptul la pedepse mai mici

Deţinuţii ameninţă din nou să ducă România la CEDO! Nu au fost eliberaţi astăzi, aşa cum sperau, după ce o nouă lege le-a dat dreptul la pedepse mai mici.

Vezi și

Deţinuţii ameninţă din nou să ducă România la CEDO! Nu au fost eliberaţi astăzi, aşa cum sperau, după ce o nouă lege le-a dat dreptul la pedepse mai mici. Dar calculele nu sunt atât de simple, aşa că mii de condamnaţi rămân în continuare închişi în celulele mizere care ne-au atras critici din toată Europa.

Degeaba şi-au făcut bagajele şi chiar şi-au chemat rudele să îi întâmpine. Puţini au plecat astăzi acasă. Mulţi condamnaţi sperau să fie liberi începând de azi: prin noua lege, publicată deja în Monitorul Oficial, fiecare deţinut primeşte o reducere de şase zile din pedeapsă, pentru fiecare lună petrecută după gratii, în condiţii inumane. Din cele 46 de penitenciare din România, nici măcar UNUL nu îndeplineşte condiţiile impuse de Europa. 

Doar că numărătoarea s-a făcut mai mult pe ore, decât pe zile. Cristian Ene, avocat: "Orele petrecute la muncă, la cursuri, la bibliotecă, au fost interpretate ore în care nu s-a stat în cameră." 

Alexandru Morărescu, avocat: "Cu mare regret şi cu tot respectul spun că domnul ministrul al justiţiei ne-a păcălit iarăşi. Această lege, aşa cum a fost concepută, nu poate fi pusă în aplicare. Nu să stai să faci calcule pe ore, pe zile, pe ieşitul la muncă într-o zi, plimbatul în altă zi."

Pe acelaşi subiect

Aşa se face că nu la toate penitenciarele se ştie deja câte persoane, şi mai ales când, ar putea să iasă din celule. 

La Penitenciarul Jilava gradul de supraaglomerare se apropie de 200%. Doar 35 din 1350 de deţinuţi îndeplinec însă condiţiile pentru a pleca chiar acum acasă. Cu toate astea, sunt mici şansele ca vreunul dintre ei chiar să părăsească închisoarea. Datele nu au fost încă centralizate, iar reprezentanţii comisiilor vor să se asigure că nu fac o greşeală. 

Punerea imediată în libertate se va face doar pentru acei condamnaţi care, cu ajutorul acestor zile câştigate, şi-au executat în întregime pedeapsa. Ceilalţi vor putea însă invoca legea în faţa comisiei de eliberare condiţionată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Legea a intrat în vigoare degeaba. Niciun deţinut nu a fost eliberat, chiar dacă au dreptul la pedepse mai mici